Treceți la conținutul principal

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic.

Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante. 

Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de Domul din Italia, cea mai mare catedrala din Italia. Imediat langa Dom se gaseste Galeria Vittorio Emanuele II care este cel mai vechi mall functional din Milano, construit sub forma unui pasaj dublu de sticla, care gazduieste mai multe magazine ale brandurilor de lux, cateva restaurante cochete si multe detalii decorative, care mi-au incantat privirea si plimbarea prin Milano. Pentru o gustare poti opta pentru Pasticeria Marchesi 1824, un loc emblematic pentru momente si arome unice din 1824, de la micul dejun si aperitiv pana la celebrele Panettone.

Mi-a placut in mod deosebit Castello Sforzesco. Este o fortareata chiar în mijlocul orasului si reprezinta unul dintre reperele importante pentru cei care vin sa viziteze Milano. Construirea castelului a inceput in secolul al 14-lea si s-a lungit pe mai multi ani pentru ca intre timp a fost si distrus. Au fost implicați foarte multi arhitecti si artisti in realizarea acestuia, inclusiv Leonardo Da Vinci.


Milano este unul dintre cele mai vizitate orase pentru calatorii de afaceri din Europa, iar orașul este cunoscut in Italia ca un centru financiar care gazduieste bursa nationala. Centrul de afaceri din Milano se desfasoara cu precadere in cartierul Porta Nuova. Este o zona de afaceri, faimoasa pentru cladirile futuriste, strazile pietonale pline de viata, restaurantele elegante si magazine opulente. O plimbare prin Piata Gae Aulenti te va face sa te simti ca si cum te-ai teleporta in viitor. Este inconjurata de cladiri inalte, cu forme care mai de care mai inovatoare. Aici se afla cel mai inalt zgarie-nor din Italia. In apropiere, poti sa admiri cele doua blocuri ecologice inconjurate de vegetatie, cunoscute precum Bosco Verticale.

Unul dintre locurile mele preferate este cartierul Brera, un cartier boem si relaxat cu cladiri impunatoare care adapostesc galerii de arta, boutique-uri de design, trattorii si restaurante. M-am plimbat pe stardutele pietonale, am admirat vitrinele galeriilor de arta si am savurat preparate din bucataria lombarda. 

O calatorie in capitala Lombardiei se transforma intotdeauna intr-un tur gastronomic interesant, deoarece partea de nord a Italiei este renumita pentru bogatele traditii culinare. In restaurantele locale poti gusta mancaruri incredibil de delicioase, ale caror retete au devenit cu adevarat faimoase în intreaga lume. Osso buco alla milanese (rasol de vitel sau vita) este considerat principalul simbol gastronomic al orasului Milano. Este un preparat simplu si conistent care se serveste in mod traditional cu risotto alla milanese. Cazuela este un alt preparat milanez pe baza de carne de porc inabusita si varza Savoy. Ca desert, este faimoasa placinta milaneza panzerotti umpluta cu mozzarella si rosii proaspete pasate sau cu ciuperci, spanac, ricotta, carne tocata sau diferite legume. Patria acestor placinte este regiunea de sud-est a țării, Apulia (Puglia). De aici după cel de-al Doilea Război Mondial, în căutarea unei vieți mai bune, Giuseppina Luini s-a mutat la Milano și a deschis o brutărie modestă în centrul istoric al orașului unde primul lot de panzerotti s-a vandut foarte repede.

O dimineata in Milano incepe cu o colazione servit alaturi de o ceasca de Capuccino sau Late Macchiato si o briosce intr-una din micile cafenele. Se stie ca italienii au un adevarat cult al cafelei si sunt recunoscuti in lume pentru acest lucru. Nu sunt o amatoare a cafelei, as putea spune ca nu beau mai deloc cafea exceptand escapadele in Italia. Asa ca am ales sa savurez un caffe espresso alaturi de un croissant cu unt la Cafeneaua Ravizza 1871, situata langa Galeria Vitorio Emanuele II. Mai tarziu aveam sa aflu ca cea mai buna cafea se bea la Zucca, o cafenea in stil Art Nouveau, cu o panorama splendida asupra fatadei Domului. Verdi si Toscanini se opreau mereu aici dupa concertele de la Scala, iar regele Umberto I a spus ca la Zucca a baut cea mai buna cafea din Milano.

Daca vrei sa incerci si alte tipuri de cafea poti merge la Starbucks Reserve Roastery, care se afla la doar cateva sute de metri de Piazza Duomo. Este gazduit de cladirea istorica a postei italiene si este o capodopera a maiestriei italiane si a inovatiei in materie de cafea. Interiorul locatiei este o explozie de culoare si texturi; mese si baruri din marmura alba, pardoseala din marmura si mozaic, tevi de cupru rasucite si butoiul de prajire din bronz, cascada de sunete si culori vibrante.  Un aspect unic al acestei cafenele este ''The Dancing Lady'' - un butoi din bronz in care se prajesc boabele de cafea. Acesta se deschide periodic si le ofera celor de fata un spectacol inedit. Exteriorul este la fel de impozant. Clientii se pot delecta cu o cafea pe superba terasa in timp ce admira statuia unei sirene din marmura si coliviile gigante din bronz.




Shoppingul la Milano este un must-do chiar si pentru cei care calatoresc aici din alte motive. Quadrilatero della Moda sau Cartierul Modei Via Montenapoleone este o parte a centrului orasului, care abunda cu magazine de branduri luxoase. Cele mai renumite case de moda din intreaga lume isi expun piesele elegante in vitrinele buticurilor si atrag ca un magnet pe cei mai inraiti cumparatori. Te poti bucura de shopping si pe strada Piazza del Duomo si Corso Vittorio Emanuele II, dar si strazile adiacente, unde vei da peste magazine si boutique-uri cu piese vestimentare si accesorii de calitate.

Locuri de suflet pentru tine



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San