Treceți la conținutul principal

Povestea Cafenelei Pedrochi din Padova


Nu sunt o amatoare a cafelei, as spune ca nu beau mai deloc cafea exceptand calatoriile in Italia unde, pur si simplu, nu ma pot abtine sa nu savurez aroma si placerea cafelei italiene, la una dintre numeroasele cafenelele cu care se mandreste Italia.
In calatoriile mele in Italia am avut ocazia sa intalnesc unele dintre cele mai renumite si frumoase cafenele, unele cu o istorie absolut fascinanta. Cafeneaua este o  adevarata traditie italiana si nucleul vietii sociale.  Pentru italieni nu exista colazione care sa nu fie servit alaturi de un caffe espresso sau caffe machiato.
Daca vrei sa citesti o carte, sa iei o gustare, sa discuti despre sensul vietii sau pur si simplu sa stai sa privesti la oamenii din jurul tau, cafeneaua este locul ideal. Retraiesc si acum momentele de liniste conferite de Cafeneaua Pedrochi, o cladire reprezentativa pentru Padova, cu o istorie absolut fascinanta, in 1831 fiind cea mai mare cafenea din Europa. Pentru ca in secolul 18-19, consumul de cafea era in expasiune, Francesco Pedrocchi din Bergamo ia decizia de a fonda un coffee shop de succes langa celebra Universitate din Padova. Cafeneaua a fost construita, la indemnul lui Pedrochi, de catre Giuseppe Jappelli, un arhitect de origine venetiana, celebru la vremea aceea, nu doar in Italia ci si in intreaga Europa. Acesta a reusit sa imbine stilul neoclasic cu referinte exotice egiptene si chinoiserie (interpretare europeana a traditiilor artistice din China in special in artele decorative) pentru a reflecta atmosfera romantica a vremii si inspiratia arhitectului.
Chiar daca la aceea vreme orasul era destul de luxos, cafeneaua nu practica preturi expansive, fiind accesibila tuturor, indiferent de conditia materiala. Mai mult decat atat, Pedrochi avea un mod particular de a trata clientii: oricine putea sta la mese sa citeasca cartile si ziarele puse la dispozitie, fara sa  fie obligat sa comande.
Cafeneaua detine trei camere principale: Camera rosie, Camera alba si Camera verde, fiecare cu piese de mobilier unice si pereti imbracati cu tapiserii superbe. Camera Rosie este nucleul cafenelei cu un blat de marmura de forma eliptica si basoreliefuri ce reamintesc Padovei ca aceasta cafenea a fost cunoscuta, pana in 1916, sub numele de "cafea fara usi" deoarece era deschisa zi si noapte. Functia camerei verzi era una sociala fiind destinata in special studentilor care se adunau aici pentru a discuta sau studia fara ca vreun chelner sa-i deranjeze. 
Ca orice cafenea de talie internationala a atras oameni faimosi de la romancierul Stendhal la Lord Byron pana la scriitorul italian Dario Fo.
Indiferent daca esti sau nu amataor de cafea, trebuie sa calci pragul Cafenelei Pedrochi si sa incerci fie un esspresso servit intr-o ceasca mare, fie un capuccino vienez sau o crema de cafea si-ti garantez ca vei avea parte de un'esperienza unica.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Boccadasse - comoara ascunsa a Genovei

Obisnuiesc, in calatoriile mele, sa  ma bucur de farmecul vietii de oras, dupa care sa ma retrag intr-un loc pitoresc pentru relaxare si reflectie personala. Acest lucru imi permite sa ma bucur pe deplin de toate aspectele unei calatorii, de la agitatia si cultura urbana pana la frumusetea naturala si pacea interioara. Imi plac locurile linistite pentru ca imi ofera o oaza de pace si reflectie in mijlocul agitatiei vietii cotidiene. Un astfel de loc este Boccadasse, un sat de pescari din Genova.  Este locul ideal care incapsuleaza perfect esenta nostalgiei cu un strop de dolce vita , unde fiecare colt spune o poveste din vremuri demult apuse. Se incadreaza perfect in categoria  a place to be  pentru oricine apreciaza frumusetea pitoreasca, atmosfera relaxanta si autenticitatea unei destinatii. Indiferent daca esti un iubitor de natura, un pasionat de gastronomie, un cautator de liniste si introspectie sau un  bonvivant  in cautare de experiente autenti...

San Gimignano-medieval, pitoresc, autentic

San Gimignano este un oras medieval fermecator situat pe o colina in regiunea Toscana, cunoscut pentru turnurile sale caracteristice si pentru aspectul sau pitoresc. Privelistea de la inaltimea colinei ofera o panorama spectaculoasa asupra imprejurimilor, cu dealurile acoperite de vii si livezi, campurile imbratisate de soare si orasele si satele pitoresti ale regiunii Toscana care se intind la orizont. Am luat la pas stradutele inguste si pietruite care mi-au oferit o privire autentica asupra vietii medievale. Am descoperit o varietate de magazine mici, cafenele primitoare si restaurante traditionale, care te invita sa te opresti si sa te bucuri de farmecul autentic al orasului. Am admirat arhitectura impresionanta a cladirilor medievale si celebrele turnuri de piatra care se inalta spre cer, am surprins peisaje pitoresti si cadre fotografice memorabile.  Fie ca te indrepti spre Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo sau te aventurezi pe stradutele mai putin circulate,...

Portofino - ca o esenta de parfum

Portofino este ca o esenta de parfum: intens, concentrat si plin de rafinament. Fiecare colt al acestui mic sat italian pare sa emane un farmec aparte, capturand esenta elegantei si a frumusetii naturale. La fel cum o esenta de parfum concentreaza cele mai fine arome intr-o picatura, Portofino aduna intr-un spatiu restrans peisaje spectaculoase, arhitectura colorata si o atmosfera exclusivista care te invaluie si te seduce. Este un loc care, desi mic, lasa o impresie puternica si de neuitat, precum un parfum care ramane mult timp in amintire. Portofino ofera o paleta de experiente care ii incanta pe bonvivants : plimbari pe stradutele inguste si colorate, cine sofisticate in restaurante cu vedere la mare, explorarea buticurilor elegante si, desigur, sederea in hoteluri sau vile de lux. Atmosfera cosmopolita, combinata cu un peisaj natural de o frumusete rara, face din Portofino un loc perfect pentru cei care traiesc pentru a experimenta si a se bucura de tot ceea ce viata are mai frumo...