Treceți la conținutul principal

Povestea Cafenelei Pedrochi din Padova


Nu sunt o amatoare a cafelei, as spune ca nu beau mai deloc cafea exceptand calatoriile in Italia unde, pur si simplu, nu ma pot abtine sa nu savurez aroma si placerea cafelei italiene, la una dintre numeroasele cafenelele cu care se mandreste Italia.
In calatoriile mele in Italia am avut ocazia sa intalnesc unele dintre cele mai renumite si frumoase cafenele, unele cu o istorie absolut fascinanta. Cafeneaua este o  adevarata traditie italiana si nucleul vietii sociale.  Pentru italieni nu exista colazione care sa nu fie servit alaturi de un caffe espresso sau caffe machiato.
Daca vrei sa citesti o carte, sa iei o gustare, sa discuti despre sensul vietii sau pur si simplu sa stai sa privesti la oamenii din jurul tau, cafeneaua este locul ideal. Retraiesc si acum momentele de liniste conferite de Cafeneaua Pedrochi, o cladire reprezentativa pentru Padova, cu o istorie absolut fascinanta, in 1831 fiind cea mai mare cafenea din Europa. Pentru ca in secolul 18-19, consumul de cafea era in expasiune, Francesco Pedrocchi din Bergamo ia decizia de a fonda un coffee shop de succes langa celebra Universitate din Padova. Cafeneaua a fost construita, la indemnul lui Pedrochi, de catre Giuseppe Jappelli, un arhitect de origine venetiana, celebru la vremea aceea, nu doar in Italia ci si in intreaga Europa. Acesta a reusit sa imbine stilul neoclasic cu referinte exotice egiptene si chinoiserie (interpretare europeana a traditiilor artistice din China in special in artele decorative) pentru a reflecta atmosfera romantica a vremii si inspiratia arhitectului.
Chiar daca la aceea vreme orasul era destul de luxos, cafeneaua nu practica preturi expansive, fiind accesibila tuturor, indiferent de conditia materiala. Mai mult decat atat, Pedrochi avea un mod particular de a trata clientii: oricine putea sta la mese sa citeasca cartile si ziarele puse la dispozitie, fara sa  fie obligat sa comande.
Cafeneaua detine trei camere principale: Camera rosie, Camera alba si Camera verde, fiecare cu piese de mobilier unice si pereti imbracati cu tapiserii superbe. Camera Rosie este nucleul cafenelei cu un blat de marmura de forma eliptica si basoreliefuri ce reamintesc Padovei ca aceasta cafenea a fost cunoscuta, pana in 1916, sub numele de "cafea fara usi" deoarece era deschisa zi si noapte. Functia camerei verzi era una sociala fiind destinata in special studentilor care se adunau aici pentru a discuta sau studia fara ca vreun chelner sa-i deranjeze. 
Ca orice cafenea de talie internationala a atras oameni faimosi de la romancierul Stendhal la Lord Byron pana la scriitorul italian Dario Fo.
Indiferent daca esti sau nu amataor de cafea, trebuie sa calci pragul Cafenelei Pedrochi si sa incerci fie un esspresso servit intr-o ceasca mare, fie un capuccino vienez sau o crema de cafea si-ti garantez ca vei avea parte de un'esperienza unica.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San