Treceți la conținutul principal

Palermo - mic ghid de calatorie

Palermo nu este un oras pe toate gusturile, traficul si saracia din unele zone nefiind deloc indicate celor slabi de inima. In acelasi timp, este unul dintre cele mai fascinante si pline de viata orase ale Italiei. Orasul a fost fondat de catre fenicieni in secolul al VIII-lea i.Hr., dar inca mai poarta amprenta cuceritorilor sai de mai tarziu - normanzii, arabii si spaniolii.
Atractiile turistice din centrul orasului sunt dispersate, asadar inarmeaza-te cu o harta si pregatest-te pentru o serie de plimbari fie pe jos, cu taxiul  sau cu autobuzele aglomerate care umplu principalele artere ale orasului - Corso Vittorio Emanuele, Via Roma si Via Maqueda.

Cel mai indicat ar fi sa incepi din extremitatea vestica a arterei Corso Vittorio Emanuele pentru a admira obiectivele dinspre mare si cele de la intersectia cu Via Maqueda.

Mergand inspre est, pe Corso Vittorio Emanuele, vei ajunge in fata impozantei catedrale din Palermo, un monument ce aminteste de trecutul normand al orasului. Interiorul a avut foarte mult de suferit in secolul al XVIII-lea, dar exteriorul si-a pastrat grandoarea si mixul de stiluri arhitecturale timpurii.



Centrul orasului Palermo este marcat de intersectia dintre Corso Vittorio cu Via Maqueda. In partea de sud se afla Piazza Pretoria, un cerc cu cladiri medievale si renascentiste inaltate in jurul unei fantani din secolul al XVI-lea numita ''Fantana Rusinii'' din cauza nudurilor senzuale ce o inconjoara. Tot in aceasta piata se afla si primaria orasului. Langa Piazza Pretoria se afla Piazza Bellini, unde se inalta Biserica Martorana, iar langa aceasta vei vedea Biserica San Cataldo a carui arhitectura exterioara a fost influentata de stilul maur. 



Inainte de a merge mai departe pe Via Corso Vittorio Emanuele, indreapta-te pe Via Roma si fa-ti putin timp sa explorezi aglomeratul bazar din Piata San Domenico. Aici vei interactiona cu o lume zgomotoasa si haotica. Aceste cuvinte descrie perfect acest bazar supraaglomerat, unde, alaturi de tot soiul de maruntisuri, gasesti si o varietate de preparate culinare de la peste pana la branza si sosuri picante. Daca tot esti in zona nu rata sa vizitezi San Domenizo, Oratorio del Rosario si Oratorio di Sabta Cita



Imediat ce iesi de pe Via Roma, vei da de Muzeul de Arheologie din Sicilia care adaposteste obiecte de arta descoperite in siturile arheologice de pe insula.

Nu rata Piazza Marina unde se inalta Palazzo Mirto si Palazzo Chiaramonte, un palat renumit in special pentru smochinii si magnolii ce-i impodobesc gradina. Daca vrei sa vezi si alte gradini opteaza pentru Villa Giulia si Orto Botanico. 


Palazzo Mirto

Palazzo Chiaramonte

Pentru cel mai frumos palat italian du-te la Palazzo dei Normanni sau Palazzo Realefosta resedinta a regilor din Sicilia in timpul dominatiei normande ulterior servind ca resedinta principala pentru conducatorii Siciliei. Aici vei avea ocazia sa vezi Capela Palatina si Sala di Ruggero (Sala lui Roger), o camera decorata cu mozaicuri ce prezinta scene de vanatoare.

In timpul dominatiei arabe (831-1072), in Palermo erau peste 200 de moschei. Multe dintre ele au fost inlocuite, ulterior, de biserici crestine printre ele numarana:  San Giobanni degli Eremiti construita in partea de sud a Palazzo dei Normanni. Cele cinci cupole arcuite sunt marturie vie a influentei pe care stilul arhitectural maur a avut-o asupra Regelui Roger al II-lea. La fel de incantatoare ca si biserica sunt si gradinile sale - o combinatie fascinanta de palmieri, lamai si vegetatie subtropicala.



Daca vrei sa vezi ceva mai aparte viziteaza Catacombele Capucinilor. Sunt cele mai macabre si ciudate locuri din Palermo si indicat ar fi sa le vizitezi numai daca esti sigur ca stomacul tau va suporta vederea cadavrelor aflate in diferite stadii de putrefactie. Mumiile sunt agatate in carlige, in pozitii inspaimantatoare, pe grupe in functie de rang si profesie - preoti, calugari, aristrocrati, oameni de rand.

Pentru plaja du-te la Mondello - o suburbie a orasului Palermo, recunoscuta pentru plaja unde vin atat turisti cat si localnici. Ca sa stai pe o plaja privata va trebui sa scoti din buzunar 20-25 euro/zi.



O alternativa a plajei este rezervatia Capo Gallo - o mica rezervatie cu peisaje marine si montane.

Preturi in Palermo

Pentru a-ti face o idee in legatura cu banii pe care ii vei cheltui in Palermo o sa-ti fac cunoscute urmatoarele aspecte:
-daca vei servi masa intr-un restaurant, o masa ieftina te poate costa aproximativ 10 euro, iar o masa pentru doua persoane care include trei feluri de mancare poate ajunge la 40 euro.
- un meniu la McDonalds te va costa aproximativ 7-8 euro
- o cola/pepsi (0.33 litri sticla) costa 1,5 euro iar o sticla de apa plata (0.50 listri sticla) costa 0.75 euro.

Transportul in Palermo
Transportul in Palermo se realizeaza cu autobuze. Biletul costa 1,40 euro, este valabil 90 de minute si trebuie perforat la urcare ( il perforezi doar in primul autobuz, in cazul in care circuli cu mai multe in intervalul de 90 de minute). 
Cele mai utile pentru turisti sunt: 
-autobuzul 101, care circula de la Stazione Centrale pe Via Liberta si retur pe Via Roma
- autobuzul 104, cu plecare din Piazza Indipendenza de la Palatul Normanzilor si statie la Gradinile Englezesti, in apropiere de Teatro Politeama.
 autobuzul 806 te va duce la statiunea Mondello, cap de linie fiind Teatro Politeama.

Locuri de suflet pentru tine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San