Treceți la conținutul principal

Palermo - mic ghid de calatorie

Palermo nu este un oras pe toate gusturile, traficul si saracia din unele zone nefiind deloc indicate celor slabi de inima. In acelasi timp, este unul dintre cele mai fascinante si pline de viata orase ale Italiei. Orasul a fost fondat de catre fenicieni in secolul al VIII-lea i.Hr., dar inca mai poarta amprenta cuceritorilor sai de mai tarziu - normanzii, arabii si spaniolii.
Atractiile turistice din centrul orasului sunt dispersate, asadar inarmeaza-te cu o harta si pregatest-te pentru o serie de plimbari fie pe jos, cu taxiul  sau cu autobuzele aglomerate care umplu principalele artere ale orasului - Corso Vittorio Emanuele, Via Roma si Via Maqueda.

Cel mai indicat ar fi sa incepi din extremitatea vestica a arterei Corso Vittorio Emanuele pentru a admira obiectivele dinspre mare si cele de la intersectia cu Via Maqueda.

Mergand inspre est, pe Corso Vittorio Emanuele, vei ajunge in fata impozantei catedrale din Palermo, un monument ce aminteste de trecutul normand al orasului. Interiorul a avut foarte mult de suferit in secolul al XVIII-lea, dar exteriorul si-a pastrat grandoarea si mixul de stiluri arhitecturale timpurii.



Centrul orasului Palermo este marcat de intersectia dintre Corso Vittorio cu Via Maqueda. In partea de sud se afla Piazza Pretoria, un cerc cu cladiri medievale si renascentiste inaltate in jurul unei fantani din secolul al XVI-lea numita ''Fantana Rusinii'' din cauza nudurilor senzuale ce o inconjoara. Tot in aceasta piata se afla si primaria orasului. Langa Piazza Pretoria se afla Piazza Bellini, unde se inalta Biserica Martorana, iar langa aceasta vei vedea Biserica San Cataldo a carui arhitectura exterioara a fost influentata de stilul maur. 



Inainte de a merge mai departe pe Via Corso Vittorio Emanuele, indreapta-te pe Via Roma si fa-ti putin timp sa explorezi aglomeratul bazar din Piata San Domenico. Aici vei interactiona cu o lume zgomotoasa si haotica. Aceste cuvinte descrie perfect acest bazar supraaglomerat, unde, alaturi de tot soiul de maruntisuri, gasesti si o varietate de preparate culinare de la peste pana la branza si sosuri picante. Daca tot esti in zona nu rata sa vizitezi San Domenizo, Oratorio del Rosario si Oratorio di Sabta Cita



Imediat ce iesi de pe Via Roma, vei da de Muzeul de Arheologie din Sicilia care adaposteste obiecte de arta descoperite in siturile arheologice de pe insula.

Nu rata Piazza Marina unde se inalta Palazzo Mirto si Palazzo Chiaramonte, un palat renumit in special pentru smochinii si magnolii ce-i impodobesc gradina. Daca vrei sa vezi si alte gradini opteaza pentru Villa Giulia si Orto Botanico. 


Palazzo Mirto

Palazzo Chiaramonte

Pentru cel mai frumos palat italian du-te la Palazzo dei Normanni sau Palazzo Realefosta resedinta a regilor din Sicilia in timpul dominatiei normande ulterior servind ca resedinta principala pentru conducatorii Siciliei. Aici vei avea ocazia sa vezi Capela Palatina si Sala di Ruggero (Sala lui Roger), o camera decorata cu mozaicuri ce prezinta scene de vanatoare.

In timpul dominatiei arabe (831-1072), in Palermo erau peste 200 de moschei. Multe dintre ele au fost inlocuite, ulterior, de biserici crestine printre ele numarana:  San Giobanni degli Eremiti construita in partea de sud a Palazzo dei Normanni. Cele cinci cupole arcuite sunt marturie vie a influentei pe care stilul arhitectural maur a avut-o asupra Regelui Roger al II-lea. La fel de incantatoare ca si biserica sunt si gradinile sale - o combinatie fascinanta de palmieri, lamai si vegetatie subtropicala.



Daca vrei sa vezi ceva mai aparte viziteaza Catacombele Capucinilor. Sunt cele mai macabre si ciudate locuri din Palermo si indicat ar fi sa le vizitezi numai daca esti sigur ca stomacul tau va suporta vederea cadavrelor aflate in diferite stadii de putrefactie. Mumiile sunt agatate in carlige, in pozitii inspaimantatoare, pe grupe in functie de rang si profesie - preoti, calugari, aristrocrati, oameni de rand.

Pentru plaja du-te la Mondello - o suburbie a orasului Palermo, recunoscuta pentru plaja unde vin atat turisti cat si localnici. Ca sa stai pe o plaja privata va trebui sa scoti din buzunar 20-25 euro/zi.



O alternativa a plajei este rezervatia Capo Gallo - o mica rezervatie cu peisaje marine si montane.

Preturi in Palermo

Pentru a-ti face o idee in legatura cu banii pe care ii vei cheltui in Palermo o sa-ti fac cunoscute urmatoarele aspecte:
-daca vei servi masa intr-un restaurant, o masa ieftina te poate costa aproximativ 10 euro, iar o masa pentru doua persoane care include trei feluri de mancare poate ajunge la 40 euro.
- un meniu la McDonalds te va costa aproximativ 7-8 euro
- o cola/pepsi (0.33 litri sticla) costa 1,5 euro iar o sticla de apa plata (0.50 listri sticla) costa 0.75 euro.

Transportul in Palermo
Transportul in Palermo se realizeaza cu autobuze. Biletul costa 1,40 euro, este valabil 90 de minute si trebuie perforat la urcare ( il perforezi doar in primul autobuz, in cazul in care circuli cu mai multe in intervalul de 90 de minute). 
Cele mai utile pentru turisti sunt: 
-autobuzul 101, care circula de la Stazione Centrale pe Via Liberta si retur pe Via Roma
- autobuzul 104, cu plecare din Piazza Indipendenza de la Palatul Normanzilor si statie la Gradinile Englezesti, in apropiere de Teatro Politeama.
 autobuzul 806 te va duce la statiunea Mondello, cap de linie fiind Teatro Politeama.

Locuri de suflet pentru tine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Boccadasse - comoara ascunsa a Genovei

Obisnuiesc, in calatoriile mele, sa  ma bucur de farmecul vietii de oras, dupa care sa ma retrag intr-un loc pitoresc pentru relaxare si reflectie personala. Acest lucru imi permite sa ma bucur pe deplin de toate aspectele unei calatorii, de la agitatia si cultura urbana pana la frumusetea naturala si pacea interioara. Imi plac locurile linistite pentru ca imi ofera o oaza de pace si reflectie in mijlocul agitatiei vietii cotidiene. Un astfel de loc este Boccadasse, un sat de pescari din Genova.  Este locul ideal care incapsuleaza perfect esenta nostalgiei cu un strop de dolce vita , unde fiecare colt spune o poveste din vremuri demult apuse. Se incadreaza perfect in categoria  a place to be  pentru oricine apreciaza frumusetea pitoreasca, atmosfera relaxanta si autenticitatea unei destinatii. Indiferent daca esti un iubitor de natura, un pasionat de gastronomie, un cautator de liniste si introspectie sau un  bonvivant  in cautare de experiente autenti...

San Gimignano-medieval, pitoresc, autentic

San Gimignano este un oras medieval fermecator situat pe o colina in regiunea Toscana, cunoscut pentru turnurile sale caracteristice si pentru aspectul sau pitoresc. Privelistea de la inaltimea colinei ofera o panorama spectaculoasa asupra imprejurimilor, cu dealurile acoperite de vii si livezi, campurile imbratisate de soare si orasele si satele pitoresti ale regiunii Toscana care se intind la orizont. Am luat la pas stradutele inguste si pietruite care mi-au oferit o privire autentica asupra vietii medievale. Am descoperit o varietate de magazine mici, cafenele primitoare si restaurante traditionale, care te invita sa te opresti si sa te bucuri de farmecul autentic al orasului. Am admirat arhitectura impresionanta a cladirilor medievale si celebrele turnuri de piatra care se inalta spre cer, am surprins peisaje pitoresti si cadre fotografice memorabile.  Fie ca te indrepti spre Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo sau te aventurezi pe stradutele mai putin circulate,...

Portofino - ca o esenta de parfum

Portofino este ca o esenta de parfum: intens, concentrat si plin de rafinament. Fiecare colt al acestui mic sat italian pare sa emane un farmec aparte, capturand esenta elegantei si a frumusetii naturale. La fel cum o esenta de parfum concentreaza cele mai fine arome intr-o picatura, Portofino aduna intr-un spatiu restrans peisaje spectaculoase, arhitectura colorata si o atmosfera exclusivista care te invaluie si te seduce. Este un loc care, desi mic, lasa o impresie puternica si de neuitat, precum un parfum care ramane mult timp in amintire. Portofino ofera o paleta de experiente care ii incanta pe bonvivants : plimbari pe stradutele inguste si colorate, cine sofisticate in restaurante cu vedere la mare, explorarea buticurilor elegante si, desigur, sederea in hoteluri sau vile de lux. Atmosfera cosmopolita, combinata cu un peisaj natural de o frumusete rara, face din Portofino un loc perfect pentru cei care traiesc pentru a experimenta si a se bucura de tot ceea ce viata are mai frumo...