Treceți la conținutul principal

Napoli-Impresii plus Tips&Tricks

Cand am ajuns in acest oras am avut impresia ca intreaga sa populatie se afla pe strazile intortocheate ce se revarsa in port. Invalmaseala, galagia, culorile si haosul m-au luat in primire imediat ce am poposit pe melegurile lui. Saracia, poluarea si traficul haotic fac din Napoli un oras cu faima negativa. Si totusi, acesti factori negativi aduna oameni din toate colturile lumii facand din acest oras o destinatie extrem de cautata.
Intr-o scrisoare din 1869, Henry James spunea: "Mai mult ca niciodata, la Napoli, scarba fata de oribila mostenire a trecutului s-a adancit de zece ori mai mult, si, pentru o clipa, am simtit ca poate ar trebui sa-mi dedic viata construind cai ferate si ridicand cladiri din beton in cele mai romantice si mai clasice locuri".
Centrul vechi este unul al contrastelor, al pizzeriilor si al cafenelelor, al operei, al piazzettelor vaste si strazilor aglomerate, este orasul Sophiei Loren, nascuta in apropiere (mai exact in Pozzouli), un oras religios, familist, un oras cu alei inguste si abrupte, bloculete de 3-4 etaje cu zugraveala crapata, haine colorate si uscate la vedere si mai ales stegulete intinse peste strada. Salba de palate, muzee, castele si biserici spectaculoase fac din Napoli o adevarata comoara. Prima atractie napoletana ce merita vizitata este muzeul de Arheologie fiind cel mai cunoscut muzeu de arheologie european. Colectia sa de vestigii antice grecesti si romane, multe dintre ele recuperate din Pompei si Herculane, sunt absolut impresionante. De aici indreapta-te spre sud, prin cartierul vechi al orasului, Spaccanapoli (strada care imparte Napoli in doua). Pe ambele parti ale strazii se intind alei inguste. Aici locuiesc cei ce fac parte din clasa muncitoare a neapolelui. Apoi continua-ti plimbarea pana ajungi in port. Iar daca iti permite timpul poti vizita Certosa di San Marino si Palazzo Reale di Capodimonte. Pentru momente cu mai putina agitatie, alege VomeroEste o zona extrem de linistita a orasului. Este plina de monumente, muzee, magazine si cafenele istorice. 
Castel Nuovo si Castel dell'Ovo sunt doua dintre cele mai fascinante castele cu care se poate mandri Napoli, adevarate bijuterii medievale, care inca mai povestesc istoria fantastica a orasului. Arhitectura castelului Nuovo, conoscut si sub numele de Maschio Angioino, reflecta stilul diferitilor conducatori, cei francezi, de Aragon, spanioli si austrieci. Castel dell'Ovo sau Castelul Oului, ese cel mai vechi castel din Napoli si este construit pe malul marii oferind astfel peisaje superbe peste port si insula Capri. Legenda spune ca poetul roman Virgil a pus un ou sub fundatia cladirii, orasul fiind protejat de dezastre atata timp cat oul va ramane intact.
Piazza del Plebiscito, zona burgheza a orasului unde efectiv ai de-a face cu o alta latura a orasului, cea aristocratica, eleganta, exclusivista m-a fascinat din prima clipa. Este construita sub forma unui amfiteatru si este dominata de San Francesco di Paulo, o biserica neoclasica realizata dupa modelul Panteonului de la Roma, si de Palazzo Reale, un palat spaniol din secolul al XVII-lea, renumit pentru apartamentele sale regale bogat decorate. Pentru mai multa energie si viata am ales Piazza Bellini plina cu cafenele in aer liber care sunt inghesuite in jurul unui monument construit pentru a comemora compozitorul cu acelasi nume.
Unul dintre cel mai bizare obiective din Napoli include explorarea anticelor tuneluri, beciuri si canale de scurgere care brazdeaza maruntaiele orasului. Unele tuneluri dateaza de pe vremea grecilor, dar au fost largite si extinse de-a lungul timpului pentru depozitare, scurgerea apei si alte intrebuintari.
Sutele de pizzerii si restaurante plasate pe strazi plaseaza orasul Napoli in una dintre cele mai delicioase metropolre ale lumii. Mananca pizza la una dintre cele mai cunoscute pizzerii precum "Da Michelle", "Mateo" si pizzeria Bandi unde se zice ca ar fi fost inventata pizza margherita in culorile nationale ale Italiei si denumita asa in cinstea primei regine a Italiei. Apoi opreste-te la o terasa si comanda un esspreso sau un capuccino, iar alaturi neaparat un babaroom, un fel de tort specific care este aromatizat cu rom sau opteaza pentru niste sfogliatele - placinte in forma de scoica umplute cu ricota, originara din Campania.
Napoli face parte din categoria acelor orase care trebuie descoperite cu multa rabdare si atentie, astfel putand descoperi unul dintre cele mai fascinante orase europene. Intr-adevar, Napoli nu subjuga nimanui sufletul de la prima vedere, dar operele de arta inegalabile echilibreaza balanta si te fac sa uiti de haosul care te inconjoara. Daca vrei sa te indragostesti de acest oras rataceste-te pe strazile lui si pur si simplu admira obiectivele ce-ti ies in cale.

Cateva date istorice despre Napoli

>      Orasul a fost o colonie greaca cu numele de Neapoli (noua cetate). Orasul intra în scurt timp sub autoritatea romana. 
>     Carol al II-lea al Siciliei, pierzand insula Sicilia, a facut din Napoli capitala regatului Siciliei, care este uneori numit "regatul napolitan".
>        Dupa 1889, orasul a fost influentat de pasiunea pentru pizza Margherita.
>       Orasul are unul dintre cele mai mari centre istorice din lume si detine un numar de 448 de biserici istorice si monumentale, cel mai mare numar din lume pentru un singur oras. 

Tips&Tricks in Napoli


Cel mai bun mod de a vedea Napoli este cel de a te plimba in jurul strazilor vechi si de a descoperi minunile ascunse ale acestui oras. 
Pentru o experienta unica, urca cu funicularul pe Montesanto, de unde poti avea vederi panoramice superbe asupra orasului.
Un must visit este Galleria Umberto, o cladire impozanta cu patru aripi din fier si sticla si un dom urias in centru. Stilul este asemanator cu cel al Galeriei Vittorio Emanuele din Milano. 


Iubitorii de scufundari si snorkelling  se pot bucura de lumea subacvatica in Golful Napoli, in jurul insulelor Phlegraean si în Parcul Arheologic Subacvatic din Baiae (asa-numitul Pompei scufundat).

Terasele si cafenelele sunt concentrate in jurul Piazza BelliniPiazza Santa Maria La Nova si Piazza San Domenico Maggiore si devin aglomerate în jurul orei 22.00.

Napoletanii sunt extrem de amabili si te pot ajuta sa gasesti unele atractii care nu sunt prezentate in ghidurile turistice. 

Pentru cea mai buna inghetata alege Magnum Experience unde o poti customiza dupa preferintele tale, creeandu-ti astfel prorpia inghetata Magnum.

Pentru suveniruri si cadouri pentru prieteni, Via Toledo este cea mai buna alegere.





















Locuri de suflet pentru tine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San