Treceți la conținutul principal

Positano - Impresii plus Tips&Tricks despre orasul care iti ramane"lipit"de suflet


Positano este locul care marcheaza inceputul coastei amalfitene, cocotat pe un versant abrupt, cu o panorama dramatica creata de Muntele Lattari, cu plaje de prundis si albastrul intens al marii. Imediat ce am pasit in acest loc mirific, am aflat ca in anii 50', majoritatea locuitorilor traiau din pescuit, insa totul s-a schimbat cu popularizarea sa de catre scriitorul John Steinbeck. In 1953, acesta a descris Positano ca fiind "Un loc de vis ce nu pare cu adevarat real atunci cand esti acolo, dar care devine real si tentant odata ce ai plecat".
Positano cu atmosfera lui foarte romantica l-a cucerit nu doar pe scriitorul John Steinbeck, ducand faima acestui loc mai intai peste ocean si apoi la nivel mondial, ci si pe artisti precum Elizabeth Taylor, Richard Buton, pe Sophia Loren sau regizorul Steven Spielberg.
Positano mi s-a aratat ca un munte plin de culoare in care plantele exotice, forma si coloritul caselor pur si simplu iti incanta privirea. Imi aduc si acum aminte de interminabilele strazi cu trepte ce ma duceau printre casele in alb ce contrastau perfect cu cele viu colorate, etalate pe coasta abrupta a marii Tireniene. Am admirat florile care si-au gasit locul pe acoperisurile caselor si m-am bucurat de starea de la dolce vita in cea mai pura forma a sa.
Orasul este dominat de cupola Bisericii Santa Maria acoperita de ceramica traditionala cu smalt verde, galben si albastru contribuind si mai mult la atmosfera de dolce vita cu care Positano a reusit sa-mi bucure sufletul.
Pentru momente de liniste si relaxare am ales plaja Grande Spiaggia unde m-am bucurat de privelistea muntilor incarcati cu casutele colorate si de marea Tireniana cu niste nuante ireale de turcoaz. Daca vrei sa explorezi mai mult din muntii pe care se urca casele colorate, poti ajunge pe drumul catre Montepertuso si Nocello, doua satucuri de munte cu o priveliste minunata, de unde poti vedea intregul golf colorat si valurile marii Tireniene facandu-si de cap pana la mal.
Orasul nu este renumit doar pentru soare si mare ci si pentru stradutele incarcate de galerii de arta, boutique-uri cu suveniruri, obiecte din ceramica, palarii, rochii vaporoase sapunuri aromate si magazine de artizanat unde dai peste produse locale care merita incercate cum ar fi: delizie al limone ( produse de patiserie cu crema de lamaie), tarta positanese (tort cu nalune) si fructele de mare, care datorita specificului zonei, le gasesti proaspete si bune la orice restaurant.
Combinatia intre mare si munte, stanci abrupte ce se scalda in ape turcoaz, golfulete cu ape linistite, case asezate pe treptele coastei cu vedere la mare pur si simplu te farmeca. Ce-ti poti dori mai mult?
Positano este acel oras care efectiv iti ramane "lipit" de suflet, are aceasta putere. Parca a fost creat special pentru a fi descoperit, admirat si apoi parasit cu speranta ca vei reveni.

Tips&Tricks

  • Positano este cel mai popular, dar si cel mai scump loc de pe Coasta Amalfi. Iti recomand sa optezi pentru cazare la un hotel in oraselul Praiano (situat la 6 km de Positano). Ofera privelisti superbe asupra orasului Positano, dar nu e asa faimos, insa este mai ieftin. 

  • Exista 2 plaje principale in Positano: Grande Spiaggia care are si port pentru feriboturi. De aici poti lua feribotul spre Insulele Capri, Ischia si orasul Paestum. Spiaggia del Fornillo, o plaja mica si izolata, accesibila pe treptele din grota de deasupra sau dinspre Grande Spiaggia. Plajele nu au nisip fin ci au pietricele.

  • Te poti bucura de sporturi nautice care sunt disponibile  atat pe plaja Grande Spiaggia cat si pe Spiaggia del Fornillo cum ar fi: windsurfing, scuba diving si navigatie.

  • Daca vrei sa te bucuri de soare, fa asta pana la ora 17: 30-18:00. Dupa aceasta ora soarele se ascunde dupa munte.
  • Parcarile sunt destul de multe, dar foarte scumpe. Pretul unei ore la una dintre parcarile cele mai apropiate de plaja este 5 euro. Deci pentru o zi ajungi sa platesti 40-50 de euro

Cum ajungi in Positano

Cea mai recomandata varianta si cea mai confortabila este cea a zborului catre aeroportul din Napoli. Iar din Napoli spre Coasta Amalfi poti opta sa mergi cu trenul, autobuzul sau cu masina privata/inchiriata.

In materie de trenuri poti alege intre companiile "TrenItalia" sau "Circumvesuviana", care nu este indicat pe site-ul trenurilor. Plecarile sunt destul de dese, iar preturile difera in functie de ora. 

Ca sa ajungi in Positano trebuie mai intai sa ajungi in Sorrento. Cu autobuzul pana acolo faci o ora jumate si costa 10 euro, iar cu masina in 40 de minute esti la Sorrento. Daca optezi pentru timpul de calatorie este 70 minute. Iar din Sorrento spre Positano sunt autobuze speciale care duc acolo pentru un cost de aproximativ 10-12 euro.

Fiind doua orase portuare, poti ajunge din Napoli în Sorrento și pe mare. Din aeroport, iei Alibus-ul spre port, iar din Molo Beverello iei high speed ferry spre Sorrento. In 40 de minute esti in Sorrento.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Boccadasse - comoara ascunsa a Genovei

Obisnuiesc, in calatoriile mele, sa  ma bucur de farmecul vietii de oras, dupa care sa ma retrag intr-un loc pitoresc pentru relaxare si reflectie personala. Acest lucru imi permite sa ma bucur pe deplin de toate aspectele unei calatorii, de la agitatia si cultura urbana pana la frumusetea naturala si pacea interioara. Imi plac locurile linistite pentru ca imi ofera o oaza de pace si reflectie in mijlocul agitatiei vietii cotidiene. Un astfel de loc este Boccadasse, un sat de pescari din Genova.  Este locul ideal care incapsuleaza perfect esenta nostalgiei cu un strop de dolce vita , unde fiecare colt spune o poveste din vremuri demult apuse. Se incadreaza perfect in categoria  a place to be  pentru oricine apreciaza frumusetea pitoreasca, atmosfera relaxanta si autenticitatea unei destinatii. Indiferent daca esti un iubitor de natura, un pasionat de gastronomie, un cautator de liniste si introspectie sau un  bonvivant  in cautare de experiente autenti...

San Gimignano-medieval, pitoresc, autentic

San Gimignano este un oras medieval fermecator situat pe o colina in regiunea Toscana, cunoscut pentru turnurile sale caracteristice si pentru aspectul sau pitoresc. Privelistea de la inaltimea colinei ofera o panorama spectaculoasa asupra imprejurimilor, cu dealurile acoperite de vii si livezi, campurile imbratisate de soare si orasele si satele pitoresti ale regiunii Toscana care se intind la orizont. Am luat la pas stradutele inguste si pietruite care mi-au oferit o privire autentica asupra vietii medievale. Am descoperit o varietate de magazine mici, cafenele primitoare si restaurante traditionale, care te invita sa te opresti si sa te bucuri de farmecul autentic al orasului. Am admirat arhitectura impresionanta a cladirilor medievale si celebrele turnuri de piatra care se inalta spre cer, am surprins peisaje pitoresti si cadre fotografice memorabile.  Fie ca te indrepti spre Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo sau te aventurezi pe stradutele mai putin circulate,...

Portofino - ca o esenta de parfum

Portofino este ca o esenta de parfum: intens, concentrat si plin de rafinament. Fiecare colt al acestui mic sat italian pare sa emane un farmec aparte, capturand esenta elegantei si a frumusetii naturale. La fel cum o esenta de parfum concentreaza cele mai fine arome intr-o picatura, Portofino aduna intr-un spatiu restrans peisaje spectaculoase, arhitectura colorata si o atmosfera exclusivista care te invaluie si te seduce. Este un loc care, desi mic, lasa o impresie puternica si de neuitat, precum un parfum care ramane mult timp in amintire. Portofino ofera o paleta de experiente care ii incanta pe bonvivants : plimbari pe stradutele inguste si colorate, cine sofisticate in restaurante cu vedere la mare, explorarea buticurilor elegante si, desigur, sederea in hoteluri sau vile de lux. Atmosfera cosmopolita, combinata cu un peisaj natural de o frumusete rara, face din Portofino un loc perfect pentru cei care traiesc pentru a experimenta si a se bucura de tot ceea ce viata are mai frumo...