Treceți la conținutul principal

Sorrento - locul ideal pentru o „passeggiata”

Vesel, cochet, plin de turisti cu zambetul pe buze, Sorrento pastreaza destul de mult din luxul de la inceputul secolului XX. Aici oamenii au acea zisa jubilitate in fata vietii, celebrand-o cu efervescenta, cu excentrism si rafinament rar intalnit in alte locuri.
Piazza Tasso este cea mai centrala piata din oras si poarta numele faimosului poet Torquato Tasso, autorul poemului Jerusalem Delivered. Am in minte si acum imaginea domnilor eleganti la costum, cu cravata ce fumau trabucuri si citeau ziarul la terasele cochete din piazzetta. Din acest loc pornesc toate drumurile catre Marina PiccolaMuseo Correole, catre Casa Italia si catre stradutele din centrul istoric incarcate cu restaurante si terase pentru toate gusturile, cu magazine cu produse traditionale, serbeturi, dulceturi sau bomboane din lamaie. Sorrento este locul unde s-a nascut limoncello, deliciosul lichior de lamaie, este locul unde aproape totul se prepara din celebrele citrice de Sorrento inclusiv friptura si pizza.
Fiecare coltisor din acest loc mi-a ramas in suflet in felul sau particular, stradutele sarmante si pitoresti ale centrului istoric, pe care am umblat in cautarea suvenirurilor printre numeroasele boutique-uri artizanale, terasele imbietoare si cochete unde am savurat delicioasa bucatarie locala, Corso Italia-bulevardul central, Via Pieta strada pe care inca mai sunt cladiri cu arhitectura medievala, muzeul Correale si muzeul Bottega (un muzeu despre mestesugurile din lemn) care pur si simplu m-au fascinat, iar Biserica Sf. Anton care dateaza din secolul XI, Biserica San Francesco si Manastirea Sfantului Paul sunt importante locasuri de cult ale locului care nu trebuie ratate.
Nu pot sa uit privelistile superbe ale marii de smarald, de stancile care coboara direct in apa azurie, dealurile pline de maslini, lamai si portocali si de mancarurile delicioase.
Am aflat ca in 1885 coasta a fost distrusa de catre turci, iar la inceptul secolului IX, Sorrento a renascut din punct de vedere economic, cultural si social. De atunci nobilii din toata Europa au inceput sa calatoreasca si sa transforme orasul intr-o destinatie celebra si sursa de inspiratie pentru artisti precum Byron, Dickens, Nietzsche sau Goethe.
Orasul este recunoscut pentru evenimente de mare anvergura. Festivalul International de FilmFestivalul Sorentin de MuzicaPremiul International City of Sorrento, fiind cateva dintre evenimentele ce au loc aici an de an.
Am avut onoarea de a participa la un vernisaj al pictorului Marc ChaggalVilla Florentino fiind locul ce a gazduit acest eveniment. Vernisajul a adus in atentia oamenilor unele dintre cele mai reprezentative opere ale artistului. 
Fiind pozitionat pe o stanca deasupra tarmului si, desi fiind una dintre cele mai frumoase fasii ale litoralului italian, Sorrento nu se poate mandri cu multe plaje. Imi aduc aminte ca am gasit cu greu un loc unde sa stau sa ma bucur de plaja.

Timpul petrecut in Sorrento a fost prea scurt si nu am am apucat sa vad Vallone dei Mulini, un defileu de pe coasta Sorrento. Face parte dintr-un sistem de cinci vai care a traversat candva peninsula:  PianoMeta,  Sant'AgnelloSorrento si Vallone dei MuliniSe afla in spatele Pietei Tasso si a dominat centrul orasului timp de mai multe secole. Zona a fost "cartea postala" a intrarii în orasul Tasso de peste un secol si jumatate si are o importanta majora din punct de vedere peisagistic si istoric datorita prezentei unor esente botanice rare, favorizate de umiditatea locului.
Orasul asta m-a facut sa traiesc, sa inteleg, sa cunosc, sa ma bucur fara restrictii, sa rad, sa alerg, pur si simplu m-a facut sa simt altfel.

Ce trebuie sa ai in vedere cand ajungi in Sorrento

> Datorita pozitionarii strategice, Sorrento poate fi locul ideal de cazare daca iti propui sa vizitezi toata Coasta Amalfi. Preturile sunt mai mici decat în Positano si poti ajunge usor in celelalte destinatii de pe coasta cat si in Napoli, Pompei, insulele Capri si Ischia. Pentru a te bucura din plin de oras, alege cazarea lanaga Piazza Tasoo, in inima orasului. Luigi Scarpati spunea: ''Ospitalitatea simpla și din inima pe care o gasesti acolo, te va face sa te simti, nu ca un client, ci ca un vechi prieten''.
> Se pot face diferite tururi în care sa viziteti plantatii de lamai, sa vezi cum se fabric a celebrul lichior limoncello di Sorrento.
Principalele obiective turistice din Sorrento sunt: manastirea San Francesco, Catedrala din Sorrento, Piazza Tasso (piata centrala a orasului), Piazza della Vittoria, Muzeul Correale di Terranova, Vallone dei Mulini Parcul Villa Comunale si portul Marina Grande.
> Cea mai buna maniera de a cunoaste Sorrento si împrejurimile sale este aceea de a închiria o ambarcatiune în care sa plutesti ore întregi pe apele marii.
> Exista numeroase companii de turism care organizeaza excursii private sau în grup.


Cum ajungi in Sorrento

Cea mai recomandata varianta si cea mai confortabila este cea a zborului catre aeroportul din Napoli. Iar din Napoli spre Sorrento poti opta sa mergi cu trenul, autobuzul sau cu masina privata/inchiriata.
Cu autobuzul faci o ora jumate si costa 10 euro, iar cu masina in 40 de minute esti la Sorrento.
In materie de trenuri poti alege intre compania "TrenItalia" sau "Circumvesuviana"care nu este indicat pe site-ul trenurilor. Plecarile sunt dese, iar preturile difera in functie de ora. Timpul de calatorie: 70 minute. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San