Treceți la conținutul principal

O zi in Insula Ischia. Ponturi si alte informatii utile

As putea numi Ischia "insula sanatatii" sau "insula tineretii vesnice", datorita existentei izvoarelor de ape termale si minerale, facand din aceasta insula o statiune in voga ce atrage anual mii de turisti. Pana si imparatul Traian venea pe aceasta insula vulcanica pentru a fi in forma pentru o noua batalie. Cele mai cautate dintre aceste izvoare isi au sursa chiar sub centrele SPA de pe coasta nordica a insulei si anume Forio, Lacco Ameno si Cossamicciola.
Imi aduc aminte ca prima parte a zilei petrecuta pe insula a fost in minunata bijuterie Forio de la poalele muntelui Ameno, un vulcan stins. Am descoperit un loc plin de viata preferat de italieni pentru nenumaratele sale restaurante si plaje. Forio abunda in biserici vechi, adevarate opere de arta, cea mai frumoasa dintre ele fiind Chiesa del Saccomo, construita pe malul marii in secolul al XVI-lea de catre marinarii recunoscatori ca au scapat de naufragiu. Centrul este dominat de Torrione, un turn de veghe datand din secolul al XIV-lea, parte a unui sistem de 12 turnuri de observatie al atacatorilor care tot bantuiau prin zona.










Dar ce face si mai interesanta aceasta insula este cumulul de peisaje spectaculoase imbinand, intr-o armonie aproape perfecta, muntele cu marea. Din cauza fenomenelor seismice si vulcanice, insula abunda de coline stancoase, grote sapate de curentii marini, forme din lava crustata in mijlocul marii,  vegetatie si flori salbatice cu arome imbietoare dar si pini mediteraneeni care coboara uneori pana la malul marii. Nu trebuie uitat muntele Epomeno, cu o inaltime de 788 metri, la poalele caruia se arcuieste plaja Citara.








Plimbarea a continuat in centrul istoric impartit in strazi inguste ce mi-au condus pasii pe dealul abrupt care adaposteste resturile unui castel cu o istorie bogata si pe alocuri sinistra - Castelul Aragonese, care m-a fascinat din prima clipa ce l-am vazut. Edificiul dateaza din anul 1441 si a fost ridicat de catre Alfonso D'Aragona pe locul unei fortarete din anul 474 i.Hr.


Pentru un moment de respiro, ca de obicei am ales tot plaja, de data aceasta o plaja mica, ascunsa intr-un golf, golful Cava Grado, situat in Sant'Angelo, la poalele unor stanci. Este un loc potrivit pentru inotat si snorkeling.
Pentru iubitorii de plaje mai intinse recomand plaja Maronti din Sant'Angelo care se intinde pe o suprafata de 3 km si este catalogata drept una dintre cele mai frumoase din Italia. Pentru cateva ceasuri de liniste, plaja Fumarole tot din Sant'Angelo si plaja Inglesi sunt tot ce ai nevoie.
Parcurile Termale Gradina Poseidon, Afrodita si Apolo, Gradinile La Mortella sau Ciuperca de piatra din Lacul Ameno, sunt cateva din minunatele obiective ale insulei pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vii aici.




O vacanta in Ischia poate deveni si mai frumoasa daca apelezi la preparatele ce au la baza ulei de masline, fie ca sunt salate, paste, legume sau preparate din peste. Totul este condimentat cu menta, oregano, busuioc si alte arome imbietoare. Iar lichiorul de lamaie "limoncello" sau un vin, de pe coastele abrupte cu solul fertil, nu au cum sa lipseasca din vacanta pe aceasta insula.

Ce trebuie sa ai in vedere cand ajungi in insula Ischia

  • Turistii provin în special din Italia continentala și Germania, dar si din Marea Britanie sau unele tari din Asia. Limba oficiala este italiana, dar datorita contactului cu turisti straini, majoritatea locuitorilor cunosc foarte bine germana si engleza. 

  • Pentru bai termale alege Giardini Poseidon, un parc situat in Forio, mai exact in golful Citara si are  22 de bazine termale, in conformitate cu standardele moderne medicale si tehnice. Fiecare piscina are o temperatura ce variaza intre 20 si 40 de grade Celcius, iar apele sunt improspatate destul de des. Aici te poti bucura atat tratamente termice cat si de tratamnete de infrumusetare. In plus, Gradinile Poseidon dispun de o sauna naturala sculptata in stanci, si o baie cu hidromasaj  japonez alternativ cald (40 gr C) si rece (15 gr C). Pretul pentru o zi este 33 euro, iar pentru jumatate de zi 25 euro. Program zilnic:  09:00-19:00.
  • Ischia este o insula vulcanica în Marea Tireniana si face parte din regiunea italiana Campania. Este localizata în nordul Golfului Napoli, la 30 km de orasul Napoli. 

  • Ischia are un climat mediteranean caracterizat prin veri calde, uscate, cu precipitatii mai însemnate toamna și iarna. Temperaturile din timpul iernii blânde. Temperatura medie anuala este de aprox. 17 ° C.

Cum ajungi in Ischia

Cea mai recomandata varianta si cea mai confortabila este cea a zborului catre aeroportul din Napoli, ce se afla la poalele Muntelui Vezuviu. Din aeroportul Napoli pentru un bilet de 4 euro, in 40 de minute esti in Portul Napoli, terminal Molo Beverello. De aici iei un ferryboat si in mai putin de o ora ajungi in unul dintre porturile de pe insula Ischia. 







Locuri de suflet pentru tine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San