Treceți la conținutul principal

Deliciile gastronomice descoperite in calatorii


Nu sunt o foarte mare gurmanda, dar recunosc ca atunci cand plec in vacata pun destul de mult accent pe gastronomia locala ce cuprinde bunatati care, savurate la ele acasa, iti transforma vacanta intr-una de neuitat.
In ceea ce priveste restaurantele le aleg atat pe cele turistice cat si pe cele in care mananca localnicii. Iar daca localul respectiv are si muzica specifica locului atunci, clar ma simt foarte privilegiata.

Napoli - locul unde s-a nascut pizza si mozzarela

In Napoli, pizza si pastele sunt o adevarata poezie. Nu exista niciun cuvant care sa descrie blatul crocant invelit in rauri de mozzarela si stropit cu ulei de masline din belsug. Da Michelle este pizzeria ideala pentru a savura cea mai buna pizza.


Fara dubii cel mai bun tiramisu este cel mancat in Napoli, ale carui origini sunt inca subiect de controversa intre cateva regiuni din Italia.
Un exemplu tipic de meniu napoletan poate incepe cu o mozzarella in carrozza, care trebuie sa contina ansoa si apoi sa continue cu o farfurie de spaghete cu fructe de mare sau cu un sos napoletan. Dupa un astfel de meniu nu este nimic mai bun decat o branza buna maturata. Apoi poti continua cu un desert reprezentat de un babaroom, un fel de tort specific aromatizat cu rom sau o sfogliatella, placinta in forma de scoica umpluta cu ricota, originara din Campania. Nu trebuie ratata pastiera napoletana, un produs de patiserie specific, care este facut din grau si branza ricotta si apoi aromatizat cu esenta de flori de portocal. 

pastiera napoletana
Astfel de preparate trebuie acopaniate cu o cafea:  napoletanii sunt adevarati maestrii in transformarea boabelor de cafea intr-o opera de arta.   Pentru italieni nu exista colazione (mic dejun) sau pranzo (masa de pranz) care sa nu fie servit alaturi de un caffe espresso sau caffe machiato. Apoi incearca limoncello, un minunat lichior preparat din coaja de lamai culese din Sorrento sau de pe coasta Amalfi.

Parisul si ale sale delicii parisiene

In Paris bistro-urile si braseriile sunt locatiile potrivite pentru a savura un meniu specific traditional. Eu am facut o pasiune pentru turbot au beurre (peste facut in unt-turbot este o specie de peste). Pentru cei care nu sunt pasionati de peste pot alege intre antrecote (antricot de vita), pot-au-feu (tocana de legume cu vita), coq au vin (cocos gatit cu vin) si confit de canard (specialitate de rata). Coq au vin este in prim plan cand vine vorba de gastronomia frantuzeasca. Nu trebuie ratat fondue (branza topita) si croque monsier/madame (bruschete cu jambon si cascaval bagat la cuptor, croque madame are in plus un ou ochi deasupra). Fiind vegetariana, am optat pentru un croque fara jambon, doar cu cascaval si ou.

 turbot au beurre
                                                 
Iubitorii de falafel, trebuie neaparat sa incerce falafelul de la "Autentique Falafel" din cartierul Le Marais.
Pentru cele ma bune clatite am optat pentru Creperie du Manoir Breton-Montparnasse unde poti alege intre clatite cu crema de castane, cu branza si somon fume sau clatite flambate cu ciocolata, frisca si fulgi de migdale. Iar pentru amateurs des macarons le recomand macarons de la Ladurre, brandul faimos care le-a si inventat.
Pentru un capuccino, quiche-uri sau alte delicii parisiene am ales cafeneaua Deux Margots si Cafe de Fleur.
Micul dejun parisian include neapart un croissant pe care il poti cumpara de la boulangerie. Tot de aici poti cumpara numeroase tipuri de paine, cea mai renumita fiind baguette sau poti opta pentru varietati precum pain aux naux (paine cu nuci sau alune), pain a chocolat (paine cu fulgi de ciocolata) sau pain brie (o paine traditionala cu crusta foarte groasa, facuta in Normandia).
Barcelona - Tapas si paella
Barcelona este orasul unde ai ocazia sa-ti bucuri papilele cu tot soiul de condimente si preparate culinare, tapas si paella fiind cele doua delicatese preferate de mine.
Tapas reprezinta gustari mici care sunt o incantare pentru papilele gustative si pe care le poti gasi in aproape orice local, iar varietatea este coplesitoare.
Paella combina intr-un mix perfect orez cu legume, sofran si fructe de mare/pui si este servita intr-o tigae de metal, de unde ii si vine denumirea.

Nu trebuie ignorate dish-urile cu fructe de mare care sunt foarte proaspete si rezonabile ca pret si Patatas bravas cartofi prajiti cu un exterior crocant si interior moale, pufos.
Pentru un fusion de bunataturi, cu preparate catalane, diferite combinații de tapas cu fructe de mare, jeleuri si ciocolata, legume proaspete si fructe exotice am ales La Bouqeria, cea mai populara dintre numeroasele piete alimentare din Barcelona.

Cipru - locul unde trebuie neaparat sa mananci mezze

Bucataria cipriota este un fusion interesant intre grecesc, arabesc si turcesc dar si cu cateva influenete englezesti.
Cand am ajuns in Larnaca am vrut sa incerc pentru prima oara mezzeAm optat pentru restaurantul Alexander, pozitionat pe promenada Finikoudes. Decorat cu bun gust, cu un interior clasic in culori sobre, restaurantul Alexander propune vizitatorilor un meniu variat care mixeaza preparate specifice bucatariei cipriote, cu cele internationale. Nu eram foarte familiarizata cu termenul de mezze (stiam doar ca este o mancare traditionala cu specific libanez) deci nu stiam exact in ce consta acest fel de mancare. Asadar m-am trezit in fata mea cu mai multe feluri de mancare in diverse culori, arome si gusturi (hummus, halloumi-branza facuta la gratar, peste prajit, marinat, platou cu fructe de mare). Am optat pentru mezze fish. Desi initial fusesem panicata de multitudinea felurilor de mancare, intr-un final m-am descurcat onorabil mancand putin din fiecare portie.

Bucataria bulgareasca
Salatele sunt nelipsite din meniul bulgarilor. In comparatie cu romanii, bulgarii obisnuiesc ca consume salatele de cruditati pe post de aperitiv insotite de vin, mastica (lichior de anason) sau lichior de menta. 
Salata specifica bulgarilor este shopska, fiind cunoscuta ca simbol culinar national. Salata pare usor versatila avand ca ingrediente de baza: rosii, castraveti, ardei(proaspeti sau capia), telemea de vaca pe care o poti inlocui cu usurinta cu cea de capra, ceapa, masline si patrunjel, asezonata cu ulei de masline, sare si piper dupa gust.


Iubitorii de supe si ciorbe pot opta pentru supa de burtade rosii sau supa taratoreste o supa rece preparata din castraveti rasi, iaurt, chimen, usturoi si ulei.
Dintre preparatele gatite, bulgarii se mandresc cu sirene po shopski, preparatul meu preferat, in limba romana inseamna branza gatita in stilul sopilor (sopii sunt locuitorii din vestul Bulgariei). Preparatul presupune felii de branza impreuna cu bucati de rosii, ardei proaspeti si copti, unt, oua puse impreuna intr-un vas de lut si coapte la cuptor. Se asezoneaza cu ardei iute. Un preparat care merita incercat este si Ciushki biurek: ardei copti umpluti cu o crema de branza framantata cu ou si patrunjel.
In materie de patiserie, multe dintre produse sunt asemanatoare celor turcesti: baclavale, clatite, cataifuri, biurek, gogosi. Dar au si produse specifice bulgaresti cum este banita (un fel de placinta cu branza) si tikvenik (placinta cu dovleac).

Locuri de suflet pentru tine

Citeste si:


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San