Boem, cu un vibe unic, avangardist, cu o emotie pura, mecca pentru artisti si scriitori in devenire, Parisul este unul dintre locurile cele mai dragi sufletului meu. Ingustele si intortocheatele stradute medievale condimentate cu liniste, contemplare, istorie, nostalgie, biserici ce indeamna la evlavie, bistrouri cu lemnarie turquoise, boulangerii artisanale, palate decorate in stilul renascentist al secolului al XVII-lea ce emana o incredibila bogatie, bulevardele intinse marginite de copaci, toate sunt motivele ce ma fac sa revin de fiecare data in acest loc minunat.
Parisul este un oras viu in care teatrele, concertele, cafenelele si cluburile de noapte il fac sa vibreze la orice ora din zi si noapte. Daca vrei sa citesti o carte, sa iei o gustare, sa discuti despre sensul vietii sau pur si simplu sa stai sa privesti la oamenii din jurul tau, cafeneaua este locul ideal. Retraiesc si acum momentele de liniste conferite de cafeneaua Les deux Margots sau Cafe de Fleurs, unde imi placea sa savurez o cana de ciocolata gourmet sau un cappuccino servit alaturi de un croissant cu unt sau o gourmandise. Multe cafenele parisiene sunt renumite pentru trecutul lor, ca loc de adunare si schimb de idei al artistilor si intelectualilor. Les deux Margots este cafeneaua unde si-a facut veacul elita intelectuala si literara europeana, printre care Sartre, Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway sau Pablo Picasso. Cafe de la Paix este o cafenea deschisa la mijlocul secolului al XIX-lea recunoscuta pentru personalitatile care i-au trecut pragul. Scriitori ca Emile Zola si Gay de Maupassant aveau obiceiul sa-si savureze cafeaua de dimineata aici. A fost o buna sursa de inspiratie pentru numeroase filme, cele mai multe dintre ele frantuzesti. Ratacind printre puhoiul de oameni pe Champs-Elysee, printre boutique-uri si cafenele sau cautand un loc de relaxare in unul din parcurile sale ori savurand un capuccino intr-una din cafenelele numeroase, am gasit aceeasi atitudine pozitiva si relaxata fata de problemele de zi cu zi.
O atmosfera interesanta si imbietoare, din punct de vedere social si nu numai, am simtit-o in cartierul latin. Este o zona plina de viata cu strazi intesate de studenti, cafenele, restaurante, cluburi si boutique-uri pline de anticariat si haine vintage. Cartierul abunda in numeroase obiective turistice foarte interesante, precum Universitatea Soborna, Muzeul Curie, pietele de pe strada Mouffetard si Muzeul Evului Mediu.
Ridicandu-se de pe intinderea verde a Champs-Elysee, Turnul Eiffel este cel mai durabil simbol al orasului, fiind obiectivul principal ce atrage an de an mii de turisti. Doar cand am urcat in Turnul Eiffel si am vazut Parisul de sus, abia atunci i-am perceput maretia, mai ales din punct de vedere arhitectural.
Notre Dame si Basilica Sacre Coeur sunt doua dintre obiectivele dragi mie. Daca Notre Dame m-a surprins prin arhitectura gotica, istorie si a faptului ca domina prin imensitatea ei, Sacre Coeur m-a fascinat prin pozitionarea sa pe Colina Montmarte fiind vazuta din aproape orice colt al Parisului. Atmosfera boema am descoperit-o pe stradutele din Montmarte, un punct de intalnire si promenada pentru localnici si turisti.
Una dintre zonele preferate de mine, cu un farmec aparte, tipic parisian, este cea care se intinde de la Arcul de Triumf si Primarie, zona care coboara pe Champs-Elysee si trece pe Rue de Rivoli. Sa nu uit de bulevardele intinse si podurile peste Senea, de toate lacatele colorate, incuiate de indragostiti. Exista un mit care spune ca daca prinzi un lacat de acest gard si-ti pui o dorinta aceasta se va indeplini. Nu am procedat ca atare, asadar nu stiu cat de adevarat este. Merita totusi incercat.
In Paris, una dintre marile placeri este sa intri magazinele de mancaruri indiferent ca este vorba despre patisseries, boulangeries, charcuteries sau fromageries. Tijghelele sunt incarcate de branzeturi noi si vechi, fine si aromate, clasice sau inovatoare si alte mezeluri autentice care merita incercate.
Bistro-urile si braseriile sunt locatiile potrivite pentru a savura un meniu specific traditional. Eu am facut o pasiune pentru turbot au beurre (peste facut in unt-turbot este o specie de peste). Pentru cei care nu sunt pasionati de peste pot alege intre antrecote (antricot de vita), pot-au-feu (tocana de legume cu vita), coq au vin (cocos gatit cu vin) si confit de canard (specialitate de rata). Coq au vin este in prim plan cand vine vorba de gastronomia frantuzeasca. Nu trebuie ratat fondue (branza topita) si croque monsier/madame (bruschete cu jambon si cascaval bagat la cuptor, croque madame are in plus un ou ochi deasupra).
Pentru cele ma bune clatite am optat pentru Creperie du Manoir Breton-Montparnasse unde poti alege intre clatite cu crema de castane, cu branza si somon fume sau clatite flambate cu ciocolata, frisca si fulgi de migdale. Iar pentru amateurs des macarons le recomand macarons de la Ladurre, brandul faimos care le-a si inventat.
Imi place Parisul datorita autenticitatii sale, a vietii pline de imperfectiune, cu gafele si cliseele ei, cu frantuzoaice fumand cu nonsalanta pe strada, cu stradute boeme dar si strazi pline de turisti dornici sa viziteze obiectivele incarcate de istorie.
Boem, cu un vibe unic, avangardist, cu o emotie pura, mecca pentru artisti si scriitori in devenire, Parisul este unul dintre locurile cele mai dragi sufletului meu. Ingustele si intortocheatele stradute medievale condimentate cu liniste, contemplare, istorie, nostalgie, biserici ce indeamna la evlavie, bistrouri cu lemnarie turquoise, boulangerii artisanale, palate decorate in stilul renascentist al secolului al XVII-lea ce emana o incredibila bogatie, bulevardele intinse marginite de copaci, toate sunt motivele ce ma fac sa revin de fiecare data in acest loc minunat.
Parisul este un oras viu in care teatrele, concertele, cafenelele si cluburile de noapte il fac sa vibreze la orice ora din zi si noapte. Daca vrei sa citesti o carte, sa iei o gustare, sa discuti despre sensul vietii sau pur si simplu sa stai sa privesti la oamenii din jurul tau, cafeneaua este locul ideal. Retraiesc si acum momentele de liniste conferite de cafeneaua Les deux Margots sau Cafe de Fleurs, unde imi placea sa savurez o cana de ciocolata gourmet sau un cappuccino servit alaturi de un croissant cu unt sau o gourmandise. Multe cafenele parisiene sunt renumite pentru trecutul lor, ca loc de adunare si schimb de idei al artistilor si intelectualilor. Les deux Margots este cafeneaua unde si-a facut veacul elita intelectuala si literara europeana, printre care Sartre, Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway sau Pablo Picasso. Cafe de la Paix este o cafenea deschisa la mijlocul secolului al XIX-lea recunoscuta pentru personalitatile care i-au trecut pragul. Scriitori ca Emile Zola si Gay de Maupassant aveau obiceiul sa-si savureze cafeaua de dimineata aici. A fost o buna sursa de inspiratie pentru numeroase filme, cele mai multe dintre ele frantuzesti. Ratacind printre puhoiul de oameni pe Champs-Elysee, printre boutique-uri si cafenele sau cautand un loc de relaxare in unul din parcurile sale ori savurand un capuccino intr-una din cafenelele numeroase, am gasit aceeasi atitudine pozitiva si relaxata fata de problemele de zi cu zi.
O atmosfera interesanta si imbietoare, din punct de vedere social si nu numai, am simtit-o in cartierul latin. Este o zona plina de viata cu strazi intesate de studenti, cafenele, restaurante, cluburi si boutique-uri pline de anticariat si haine vintage. Cartierul abunda in numeroase obiective turistice foarte interesante, precum Universitatea Soborna, Muzeul Curie, pietele de pe strada Mouffetard si Muzeul Evului Mediu.
Ridicandu-se de pe intinderea verde a Champs-Elysee, Turnul Eiffel este cel mai durabil simbol al orasului, fiind obiectivul principal ce atrage an de an mii de turisti. Doar cand am urcat in Turnul Eiffel si am vazut Parisul de sus, abia atunci i-am perceput maretia, mai ales din punct de vedere arhitectural.
Notre Dame si Basilica Sacre Coeur sunt doua dintre obiectivele dragi mie. Daca Notre Dame m-a surprins prin arhitectura gotica, istorie si a faptului ca domina prin imensitatea ei, Sacre Coeur m-a fascinat prin pozitionarea sa pe Colina Montmarte fiind vazuta din aproape orice colt al Parisului. Atmosfera boema am descoperit-o pe stradutele din Montmarte, un punct de intalnire si promenada pentru localnici si turisti.
Una dintre zonele preferate de mine, cu un farmec aparte, tipic parisian, este cea care se intinde de la Arcul de Triumf si Primarie, zona care coboara pe Champs-Elysee si trece pe Rue de Rivoli. Sa nu uit de bulevardele intinse si podurile peste Senea, de toate lacatele colorate, incuiate de indragostiti. Exista un mit care spune ca daca prinzi un lacat de acest gard si-ti pui o dorinta aceasta se va indeplini. Nu am procedat ca atare, asadar nu stiu cat de adevarat este. Merita totusi incercat.
In Paris, una dintre marile placeri este sa intri magazinele de mancaruri indiferent ca este vorba despre patisseries, boulangeries, charcuteries sau fromageries. Tijghelele sunt incarcate de branzeturi noi si vechi, fine si aromate, clasice sau inovatoare si alte mezeluri autentice care merita incercate.
Bistro-urile si braseriile sunt locatiile potrivite pentru a savura un meniu specific traditional. Eu am facut o pasiune pentru turbot au beurre (peste facut in unt-turbot este o specie de peste). Pentru cei care nu sunt pasionati de peste pot alege intre antrecote (antricot de vita), pot-au-feu (tocana de legume cu vita), coq au vin (cocos gatit cu vin) si confit de canard (specialitate de rata). Coq au vin este in prim plan cand vine vorba de gastronomia frantuzeasca. Nu trebuie ratat fondue (branza topita) si croque monsier/madame (bruschete cu jambon si cascaval bagat la cuptor, croque madame are in plus un ou ochi deasupra).
In Paris, una dintre marile placeri este sa intri magazinele de mancaruri indiferent ca este vorba despre patisseries, boulangeries, charcuteries sau fromageries. Tijghelele sunt incarcate de branzeturi noi si vechi, fine si aromate, clasice sau inovatoare si alte mezeluri autentice care merita incercate.
Bistro-urile si braseriile sunt locatiile potrivite pentru a savura un meniu specific traditional. Eu am facut o pasiune pentru turbot au beurre (peste facut in unt-turbot este o specie de peste). Pentru cei care nu sunt pasionati de peste pot alege intre antrecote (antricot de vita), pot-au-feu (tocana de legume cu vita), coq au vin (cocos gatit cu vin) si confit de canard (specialitate de rata). Coq au vin este in prim plan cand vine vorba de gastronomia frantuzeasca. Nu trebuie ratat fondue (branza topita) si croque monsier/madame (bruschete cu jambon si cascaval bagat la cuptor, croque madame are in plus un ou ochi deasupra).
Pentru cele ma bune clatite am optat pentru Creperie du Manoir Breton-Montparnasse unde poti alege intre clatite cu crema de castane, cu branza si somon fume sau clatite flambate cu ciocolata, frisca si fulgi de migdale. Iar pentru amateurs des macarons le recomand macarons de la Ladurre, brandul faimos care le-a si inventat.
Imi place Parisul datorita autenticitatii sale, a vietii pline de imperfectiune, cu gafele si cliseele ei, cu frantuzoaice fumand cu nonsalanta pe strada, cu stradute boeme dar si strazi pline de turisti dornici sa viziteze obiectivele incarcate de istorie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu