Treceți la conținutul principal

Larnaca cu miros de lamai si portocali


Pentru cei care doresc in toiul iernii o vreme mai prietenoasa cu o temperatura de aproximativ 22 grade, Larnaca este alegerea potrivita, un oras cosmopolit si modern de pe coasta Ciprului, care se bucura de linistea si farmecul specifice unei insule mediteraneene. Mi s-a parut minunat, ca la mijloc de ianuarie, sa ma trezesc dimineata si sa ies pe balconul camerei de la hotel in aerul proaspat de primavara si sa aud ciripitul pasarilor. M-am asteptat de la inceput, ca aceasta vacanta sa fie una incarcata de emotie si asa a fost.
Am descoperit un oras frumos cu un port comercial important, al 2-lea din Cipru, dupa cel din Limasol. Un oras cu o istorie de 6000 de ani cu cateva obiective turistice si culturale de importanta majora. Am aflat ca in timpurile vechi, Larnaca era cunoscut sub numele de kition in greaca sau citium in latina. Daca in trecut orasul reprezenta o mare tinta pentru comerciantii si colonizatorii de toate natiile egipteni, greci, bizantini venetieni si romani, in prezent este o destinatie populara vizitata anual de turisti din toate colturile lumii.
In drumul meu de la aeroport la hotel am descoperit lacul sarat, un adevarat paradis pentru pasarile Flamingo. Langa lac am admirat moscheea Hala Sultan Tekke, construita in cinstea lui Umu Haram, o adepta a profetului Mahomed care in urma revelatiilor acestuia, s-a alaturat armatei mulsumane care a invadat Ciprul si a murit pe insula.
Larnaca are pentru mine un farmec indiscutabil, cu o promenada impresionanta la malul marii cu numeroase terase taverne si hoteluri si cu un fort ce troneaza pe malul marii. Am aflat ca fortul a fost construit in timpul lui James I pentru a proteja orasul port de invazia dusmanilor. A fost reconstituit in 1625 in timpul perioadei Otomane, iar in primii doi ani a fost folosit ca inchisoare de catre britanici. In prezent fortul include o cladire cu doua etaje unde sunt expuse obiecte legate de istoria locului, o curte interioara si ruinele fortului original.
Nu am uitat de Biserica Sf. Lazar, care reprezinta cel mai important lacas de cult pentru crestinii din Cipru. Biserica a fost construita insecolul IX pentru a adaposti mormantul Sfantului Lazar, protectorul orasului.

Bucataria cipriota este un fusion interesant intre grecesc, arabesc si turcesc dar si cu cateva influenete englezesti. Cand am ajuns in Larnaca am vrut sa incerc pentru prima oara mezzeAm optat pentru restaurantul Alexander, pozitionat pe promenada Finikoudes. Decorat cu bun gust, cu un interior clasic in culori sobre, restaurantul Alexander propune vizitatorilor un meniu variat care mixeaza preparate specifice bucatariei cipriote, cu cele internationale. Nu eram foarte familiarizata cu termenul de mezze (stiam doar ca este o mancare traditionala cu specific libanez) deci nu stiam exact in ce consta acest fel de mancare. Asadar m-am trezit in fata mea cu mai multe feluri de mancare in diverse culori, arome si gusturi (hummus, halloumi-branza facuta la gratar, peste prajit, marinat, platou cu fructe de mare). Am optat pentru mezze fish. Desi initial fusesem panicata de multitudinea felurilor de mancare, intr-un final m-am descurcat onorabil mancand putin din fiecare portie.
Larnaca este un loc minunat, care mi-a adus linistea, relaxarea si energia potrivita de care aveam nevoie pentru un inceput de an.










Locuri de suflet pentru tine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Boccadasse - comoara ascunsa a Genovei

Obisnuiesc, in calatoriile mele, sa  ma bucur de farmecul vietii de oras, dupa care sa ma retrag intr-un loc pitoresc pentru relaxare si reflectie personala. Acest lucru imi permite sa ma bucur pe deplin de toate aspectele unei calatorii, de la agitatia si cultura urbana pana la frumusetea naturala si pacea interioara. Imi plac locurile linistite pentru ca imi ofera o oaza de pace si reflectie in mijlocul agitatiei vietii cotidiene. Un astfel de loc este Boccadasse, un sat de pescari din Genova.  Este locul ideal care incapsuleaza perfect esenta nostalgiei cu un strop de dolce vita , unde fiecare colt spune o poveste din vremuri demult apuse. Se incadreaza perfect in categoria  a place to be  pentru oricine apreciaza frumusetea pitoreasca, atmosfera relaxanta si autenticitatea unei destinatii. Indiferent daca esti un iubitor de natura, un pasionat de gastronomie, un cautator de liniste si introspectie sau un  bonvivant  in cautare de experiente autenti...

Portofino - ca o esenta de parfum

Portofino este ca o esenta de parfum: intens, concentrat si plin de rafinament. Fiecare colt al acestui mic sat italian pare sa emane un farmec aparte, capturand esenta elegantei si a frumusetii naturale. La fel cum o esenta de parfum concentreaza cele mai fine arome intr-o picatura, Portofino aduna intr-un spatiu restrans peisaje spectaculoase, arhitectura colorata si o atmosfera exclusivista care te invaluie si te seduce. Este un loc care, desi mic, lasa o impresie puternica si de neuitat, precum un parfum care ramane mult timp in amintire. Portofino ofera o paleta de experiente care ii incanta pe bonvivants : plimbari pe stradutele inguste si colorate, cine sofisticate in restaurante cu vedere la mare, explorarea buticurilor elegante si, desigur, sederea in hoteluri sau vile de lux. Atmosfera cosmopolita, combinata cu un peisaj natural de o frumusete rara, face din Portofino un loc perfect pentru cei care traiesc pentru a experimenta si a se bucura de tot ceea ce viata are mai frumo...

Bella vita in bella Italia

Am fost in multe locuri minunate, fiecare cu un farmec aparte, dar Italia este cea care m-a cucerit definitiv.  Ma regasesc mult in spiritul italian, m-as integra de minune in orice regiune a Italiei, fara prea mare efort si intr-o cursivitate fireasca a lucrurilor.  Imi place tot ce tine de Italia, fie ca vorbim de pizza cu acel blat crocant invelit in rauri de mozzarela, de diminetile in care femeile ies la  collazione purtand perle discrete,  de stradutele incarcate de istorie,  de sentimentul de dolce far niente care te poarta pretutindeni, de asumarea defectelor, chiar si de acel mix de gestica flamboaianta, tipica italienilor. Am pasit pentru prima data pe pamant italian cu multi ani in urma,  San Marino, Macerata  si  Loretto  fiind primele orase care mi-au cucerit sufletul. Sentimentul fiecarui oras vizitat mi-a conferit o stare de bine, atat de profunda, incat mi-am dorit sa descopar si alte orase italiene. Nu s-a intamplat im...