Pentru cei care doresc in toiul iernii o vreme mai prietenoasa cu o temperatura de aproximativ 22 grade, Larnaca este alegerea potrivita, un oras cosmopolit si modern de pe coasta Ciprului, care se bucura de linistea si farmecul specifice unei insule mediteraneene. Mi s-a parut minunat, ca la mijloc de ianuarie, sa ma trezesc dimineata si sa ies pe balconul camerei de la hotel in aerul proaspat de primavara si sa aud ciripitul pasarilor. M-am asteptat de la inceput, ca aceasta vacanta sa fie una incarcata de emotie si asa a fost.
Am descoperit un oras frumos cu un port comercial important, al 2-lea din Cipru, dupa cel din Limasol. Un oras cu o istorie de 6000 de ani cu cateva obiective turistice si culturale de importanta majora. Am aflat ca in timpurile vechi, Larnaca era cunoscut sub numele de kition in greaca sau citium in latina. Daca in trecut orasul reprezenta o mare tinta pentru comerciantii si colonizatorii de toate natiile egipteni, greci, bizantini venetieni si romani, in prezent este o destinatie populara vizitata anual de turisti din toate colturile lumii.
In drumul meu de la aeroport la hotel am descoperit lacul sarat, un adevarat paradis pentru pasarile Flamingo. Langa lac am admirat moscheea Hala Sultan Tekke, construita in cinstea lui Umu Haram, o adepta a profetului Mahomed care in urma revelatiilor acestuia, s-a alaturat armatei mulsumane care a invadat Ciprul si a murit pe insula.
Larnaca are pentru mine un farmec indiscutabil, cu o promenada impresionanta la malul marii cu numeroase terase taverne si hoteluri si cu un fort ce troneaza pe malul marii. Am aflat ca fortul a fost construit in timpul lui James I pentru a proteja orasul port de invazia dusmanilor. A fost reconstituit in 1625 in timpul perioadei Otomane, iar in primii doi ani a fost folosit ca inchisoare de catre britanici. In prezent fortul include o cladire cu doua etaje unde sunt expuse obiecte legate de istoria locului, o curte interioara si ruinele fortului original.
Nu am uitat de Biserica Sf. Lazar, care reprezinta cel mai important lacas de cult pentru crestinii din Cipru. Biserica a fost construita insecolul IX pentru a adaposti mormantul Sfantului Lazar, protectorul orasului.
Bucataria cipriota este un fusion interesant intre grecesc, arabesc si turcesc dar si cu cateva influenete englezesti. Cand am ajuns in Larnaca am vrut sa incerc pentru prima oara mezze. Am optat pentru restaurantul Alexander, pozitionat pe promenada Finikoudes. Decorat cu bun gust, cu un interior clasic in culori sobre, restaurantul Alexander propune vizitatorilor un meniu variat care mixeaza preparate specifice bucatariei cipriote, cu cele internationale. Nu eram foarte familiarizata cu termenul de mezze (stiam doar ca este o mancare traditionala cu specific libanez) deci nu stiam exact in ce consta acest fel de mancare. Asadar m-am trezit in fata mea cu mai multe feluri de mancare in diverse culori, arome si gusturi (hummus, halloumi-branza facuta la gratar, peste prajit, marinat, platou cu fructe de mare). Am optat pentru mezze fish. Desi initial fusesem panicata de multitudinea felurilor de mancare, intr-un final m-am descurcat onorabil mancand putin din fiecare portie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu