Treceți la conținutul principal

Gibraltar-Impresii plus Tips&Tricks

Gibraltar este un teritoriu britanic in sudul Peninsulei Iberice, localizat intr-o pozitie strategica la trecerea din Atlantic in Marea Mediterana, cu un rol de baza militara navala britanica pe o perioada destul de lunga. 

Mi-a ramas in minte imaginea traseului de intrare in oras ce strabate pista de aterizare a aeroportului, ceea ce face ca in anumite momente ale zilei, autovehiculele care circula pe strada Winston Churchill sa opreasca de mai multe ori pe zi, la aterizarea si decolarea avioanelor. Am aflat ca aeroportul a fost construit in timpul celui de-al doilea razboi mondial deservind in momentele de urgenta pentru avionele flotei regale. Dupa parcurgerea aeroportului am luat la pas strada pietonala, care incepe din Piata Cazematelor, ce abunda in bistrouri, pub-uri si cafenele.  
Cultura orasului este rezultatul unei simbioze atat britanice cat si spaniole, conferite de arhitectura cladirilor si de bucataria traditionala. Atmosfera britanica este intretinuta pretutindeni de culoarea rosie a legendarelor cabine telefonice, cutii postale si autobuze rosii. Pub-urile britanice sunt usor de gasit la orice colt de strada iar shopingul cu un TVA favorabil este visul multor turisti.
Gibraltar Museum este un muzeu dedicat in intregime culturii si istoriei acestui teritoriu si iti va oferi informatii istorice legate de toate popoarele care au trecut prin Gibraltar, de la cartaginezi pana in prezent. 
Marea atracție a Gibraltarului este Upper Rock Nature Reserve, care ofera privelisti superbe asupra marii si a coastei africane. Aici poti vizita Pestera Sf. Michael si sa faci cunostinta cu  grupul de maimute macac, unicele de pe continentul european.
Mi-a placut in mod deosebit Europa Point, cel mai sudic punct al Gibraltarului. Aici am privit peste stramtoarea catre Africa, locul unde se intalneste Oceanul Atlantic si Marea Mediterana. Este o zona cu caracteristici deosebite, care include un far - Farul Trinity, o moschee impresionanta - Moscheea Ibrahim al-Ibrahilm, o capela crestina, un depozit subteran cu apa si tunuri.
Farul Trinity are un turn tipic rosu si alb cu dungi. Are 20 de metri inaltime, dar 49 de metri deasupra nivelului marii si emite semnale la fiecare 10 secunde. A fost construit in 1841 si este operat de Trinity House, cu sediul în Anglia.
Aproximativ sapte secole, mare parte din Spania a fost sub stapanire maura, cu efecte vizibile in lucrarile superbe de arhitectura. Cand spaniolii au terminat Reconquista, stanca Gibraltar a fost ultimul punct din care i-au alungat pe arabi. Dorind sa marcheze acest eveniment, regii sauditi au ridicat una dintre cele mai mari moschei din Europa - Moscheea Ibrahim al-Ibrahilm. Este o constructie remarcabila, din marmura alba si reprezinta atat centru cultural cat si lacas de rugaciune pentru mulsumanii din Gibraltar.
Tips&Tricks
Moneda locala in Gibraltar este lira sterlina. Poti face plati si in euro dar conversia valutara este paguboasa. Daca nu ai la tine lire sterline de indicat este sa platesti cu cardul. 
Pentru a ajunge pe stanca exista 3 variante: cable-car, maxi-taxi si pe jos. Daca optezi pentru cable-car, drumul pana la cota 412 m se va face in 6 minute si vei avea parte de vederi panoramice asupra marii si orasului. Odata ajuns sus vei avea ocazia sa te bucuri de peisaje superbe dupa care sa pornesti la drum sa vezi ce-ti ofera Rezervatia Naturala. Tariful pentru cable-car du-intors si rezervatii este 25 lire. Sus nu sunt case de bilete si este important sa optezi pentru bilet dus-intors, nu doar pentru un singur sens, pentru ca risti sa cobori pe jos. Cozile la telecabine sunt foarte mari, si sunt case unde se poate plati cu cardul si case unde se accepta doar numerar. La casele cu numerar cursul e unul foarte defavorabil, asadar este de preferat ca plata sa se faca cu cardul. Varianta cu maxi-taxi presupune grupuri de mai multe persoane care se formeaza in fata telecabinei.  Varianta de a urca pe jos este recomandata celor care stau mai multe zile in Gibraltar si au o conditie fizica foarte buna.
Daca vrei sa stai la plaja poti opta pentru plajele cu nisip: Catalan Bay, Sandy Bay, Western Beach, Eastern Beach sau poti alege plaje stancoase precum Camp Bay si Little Bay.


















Locuri de suflet pentru tine

Citeste si: 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s