Treceți la conținutul principal

O zi in Granada-orasul de la poalele muntilor Sierra Nevada

Recunosc ca nu am avut niciodata o afinintate spre tarile arabe. Nici macar  povestile arabe, desi fascinante, nu m-au atras in mod deosebit. Insa, plimbarea pe stradutele arabe din cartierul Albaicin, vederile panoramice de la Mirador de San Nicolas asupra Alhambrei si a muntilor Sierra Nevada, arhitectura maura imbinata armonios cu stilul gotic si cel renascentist m-au facut sa ma indragostesc de Granada.
Am inceput exploatarea bijuteriei maure a Andaluciei pornind de pe Calle Gran via de Colon, artera principala a orasului, cu pavaje de piatra, cladiri istorice, portocali, magazine si vitrine, bistrouri si cafenele de o parte si de alta. De aici mi-am indreptat pasii pe stradutele centrului istoric unde am admirat Catedral Encarnacion de Granada cu o fatada principala impresionanta si Capilla Real, in interiorul careia se afla mormintele regilor catolici. Pentru condimente cu aroma maurica am ales Piata Alcaiceria, o atractie turistica importanta si mereu populata de turisti. Este locul unde culturile se impletesc sub forma unor suveniruri unice, obiecte artizanale si elemente pretioase pentru colectionari. Am aflat, ca in trecut, aceasta sectiune a orasului era mult mai mare, functionand ca un oras independent, cu propria moschee si propriile traditii si stiluri arhitecturale.
Oportunitatile multiculturale rezultate din imbinarea pasnica a mai multor culturi m-a facut sa resimt o oarecare reticenta fata de straini, mai ales ca in oras se fac simtite  comunitati de marocani si mulsumani spanioli. 
Urmele civilizatiei arabe le-am resimtit cel mai bine in  Barrio Albaicin, cel mai vechi cartier din Granada pozitionat pe o colina, la o altitudine de 700-800 metri deasupra nivelului marii. Calle Caldereira-Strada Ceainariei a fost punctul de plecare in descoperirea cartierului Albaicin. Calle Caldereira este faimoasa pentru ceainariile specifice stilului din Orientul Mijlociu-teterias. Este locul potrivit pentru a savura un ceai de menta marocan, sau sa achizitionezi ceramica nord-africana, condimente, lampi, narghilele, covoare, imbracaminte si bijuterii. Am savurat din plin atmosfera de pe stradutele medievale cu miros de iasomie, case cu arhitectura araba zugravite in alb si flori bouganvillea la ferestre, bazare arabesti pline de matasuri si condimente. Stradutele inguste si numeroasele scari m-au condus la Mirador de San Nicolas  care mi-a oferit vederi panoramice superbe asupra Palatului Alhambra, inconjurat de un intins domeniu cu paduri si gradini de trandafiri care m-a instigat sa fac fotografii pe nesaturate care sa-mi aminteasca de frumusetea locului. Coborarea de pe colina am facut-o pe Carrera del Darro, cea mai renumita strada din Allbacin. Pozitionarea la poalele Alhambrei, cu raul Darro alaturi, cu poduri din piatra si caramida, cu cladiri arabe, terase si bistrouri arabesti, face ca strada Darro sa fie una dintre cele mai frumoase din lume. 
Cel mai emblematic monument al orasului este Alhambra - un complex de palate vechi de peste 1000 de ani si este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura islamica. Avand initial rol de aparare, Alhambra devin la mijloculul secolului XII resedinta regilor mauri. Este celebra pentru tavanele sale din stuc si fantana cu lei.
Granada este un oras paradoxal unde arta si maretia arhitecturala se aseaza adesea una langa alta. Majoritatea turistilor vin aici pentru a vizita Alhambra, dar orasul ascunde si o scena suprarealista de arta stradala. Bazandu-se pe traditiile culturale promovate pentru prima data de pictorul expresionist abstract, Jose Guerrero si de poetul andalucian, Federico Lorca, artistii stradali sunt grefieri atipici. Picturile lor pun accentul pe aforisme inteligente si ingenioase care in opinia localnicilor sunt mai mult un motiv de inspiratie decat o simpla pictura. Cel mai omniprezent artist stradal din Granada este Raul Ruiz, cunoscut sub numele de El Nino de las Pinturas, ale carui picturi murale se regasesc pe strazile, zidurile si din tot orasul, cea mai mare concentrare fiind in cartierul Realejo.
Tips&Tricks
Pentru vizitarea complexului Alhambra, rezervarea biletelor trebuie facuta cu 4-5 luni inainte, lucru pe care nu l-am avut in vedere. Asadar am lasat vizita palatelor pentru o viitoare revenire. Pretul unui bilet este 15 euro si iti ofera acces la Gradinile GeneralifePalatul Nasrid, Alcazaba si Palatul Carlos V.

Ce obiective merita sa mai vizitezi

Desi muzeele nu sunt pe primul loc atunci cand vizitezi Granada, trece pe lista de must visit Parque de la Ciencias (Muzeul Parcului Stiintific). Este unul dintre cele mai interactive si informative muzee din lume. Pretul unui bilete este 6 euro si iti ofera acces la toate expozitiile.

Admira exteriorul pictat al Bisericii Santo Domingo, in spatele careia se afla o poveste incantatoare.

Pentru 5 euro viziteaza Manastirea la Cartuja. Detaliile arhitecturale, statuetele si gravurile din interiorul sau sunt uluitoare.

De partea cealalata a fortificatiilor Alhambra, pe dealul Mauror poti admira cea mai inalta structura a orasului denumita Turnurile Bermejas.

Unde mananci
Pentru o experienta culinara unica si vederi panoramice asupra Alhambrei si muntilor Sierra Nevada opteaza pentru terasa El Balcon de San Nicolas situata in cartierul Allbacian in Mirador de San Nicolas.
Daca esti pasionat de mancarea traditionala asiatica, iti propun restaurantul Mare Nostrum. Pozitionat pe Calle Gran Via de Colon, localul propune vizitatorilor un meniu foarte variat cu preparate chinezsti, japoneze si thailandeze, la preturi rezonabile.
Pentru celebrele tapas iti recomand Ibericos&Alhambra, tapas bar unde la orice bautura comandata primesti tapas si desert.



















Locuri de suflet pentru tine

Citeste si:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San