Treceți la conținutul principal

Ronda-floarea de colt a Andaluciei


Daca te lasi usor impresionat de minunile naturii, daca iti plac orasele vechi si pitoresti unde convietuiesc mai multe culturi intr-un mod foarte armonios, atunci Ronda poate deveni una dintre destinatiile preferate din sudul Spaniei.

Cu o istorie fascinanta, situat pe marginea unui canion spectaculos, la o inaltime ametitoare, inconjurat din toate partile de munti, orasul a inspirat numerosi scriitori, pictori si cantareti precum Hemingway, Madonna si Orson Welles.

Orasul este renumit la nivel mondial pentru privelistile superbe si pentru canionul El Tajo cu o adancime ametitoare format de raul Guadalevin ce separa vechea asezare-la ciudad cu stradute inguste si case vechi varuite in alb, de orasul nou - El Mercadillo cu o influenta puternica spaniola conferita in special de arhitectura cladirilor. Conectarea celor doua parti ale orasului se face prin trei poduri construite in epoci diferite ce impresioneaza mai ales prin coloanele lor masive ce se inalta din adancimile defileului: Puente Nuevo, Puente Viejio si Puente Romano.
Ronda m-a prins in farmecele ei imediat cum am ajuns pe strazile pline cu soare si cu un aer provincial. Mirador de Plaza María Auxiliadora mi-a oferit vederi superbe asupra defileului El Tajo si Puente Nuevo, a carui constructie a inceput in anul 1759 si a durat 34 de ani. La mijlocul arcadei centrale se afla o camera, care a fost folosita in diferite scopuri, inclusiv ca inchisoare in perioada razboiului civil 1936-1939, unii prizonieri gasindu-si sfarsitul in prapastie, dupa ce erau aruncati de la  fereastra acesteia. In prezent se afla un mic muzeu ce cuprinde o expozitie care descrie istoria si constructia podului. Camino de los Molinos - un traseu format din mai multe poteci care urmeaza raul la baza canionului, m-a condus in apropierea podului. Am admirat de aproape frumusetea izbitoare a cascadei inconjurata de verdeata si m-am deconectat cu adevarat admirand peisajul ce ma inconjura. Privelistile sunt spectaculoase, iar cadrul natural este incredibil. Dincolo de pod se afla Gradinile Cuenca in terase orizontale, conectate prin scari, ce ofera peisaje superbe spre toate cele 3 poduri.
Cel mai bun punct de belvedere asupra podului si canionului El Tajo este Casa de Bon Bosco, un superb conac situat in zona veche a orasului. Este renumit pentru colectia de mobilier de epoca, cu tapiserii din secolul al XVIII-lea si mobila masiva din lemn de nuc dar si pentru fantana rotunda cu broaste din piatra si terasa cu balustrada din fier forjat, unde te poti bucura de vederi panoramice superbe.
In apropierea Puente Nuevo se afla  Plaza de Torros cu una dintre cele mai vechi arene de corida din Spania inaugurata in 1785 - Real Maestranza de Caballeria de Ronda.  A gazduit cele mai mari nume din istoria luptelor cu tauri, precum Pedro Romero. Ernest Hemingway, un  mare iubitor de coride, a facut referire adeseori in romanele sale  despre celebrele lupte cu tauri.
Spre partea de est a defilului se intinde Puente Viejio si Puente Arabe. M-am simtit foarte apropiata de Puente Arabe si locurile ce-l inconjoara. Are o simplitate austera, un soi de mister ce m-a invaluit si m-a facut cu greu sa ma despart. Uneori numit si podul roman, asa cum se credea ca a fost ridicat pe temeliile unui vechi pod roman, acesta a fost construit la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost intrarea principala in Ronda, prin cartierul Arrabal Viejo.
Ronda este renumita nu doar pentru peisajele unice ci si pentru cea mai faimoasa pueblos blancos-asezare alba din Spania. Casele simple, varuite in alb, cu usi colorate si flori la ferestre confera orasului un aer pitoresc incadrandu-se de minune in arhitectura specifica orasului.
Nu rata
Vestigiile maure - Banos Arabes. Vei afla modul in care era colectata apa si cum se relaxau oamenii cu cateva secole in urma. Intrarea este 3 euro.
Palacio del Rey Moro - Palatul Regelui Maur, situat pe marginea canionului El Tajo. Este fosta resedinta a emirilor mauri care au condus emiratul de Ronda. 
Ruinele asezarilor umane din perioada neolitica si picturi pe piatra in pestera Cueva de la PiletaSe afla in apropierea Rondei.


























Locuri de suflet pentru tine

Citeste si:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San