Treceți la conținutul principal

Coasta de Azur-Rivierea Artistilor


Coasta de Azur este fasia de coasta unde aerul are parfum de iasomie si mimoze, unde marea te farmeca cu albastrul ei azuriu, unde strazile vibreaza de energie iar locurile spun povesti despre unii dintre cei mai renumiti pictori. Guy de Maupassant nota în 1888, la Saint-Tropez: "Pietele, intersectiile, bulevardele au nume înscrise pe placi de metal. Ruysdael, bulevardele Rubens, Van Dyck, Claude Lorrain. De ce? Pentru ca Dumnezeu a luminat toate aceste orase cu soarele Sau. Acestea sunt localitatile artistilor".
Scriitorul britanic Willian Bold marturisea : "Coasta de Azur contine toate peisajele posibile", iar Peter Mayle, scriitor englez afirma: "Alaturi de Provence, Coasta de Azur este pentru mine ca o bijuterie pretioasa si sunt mereu socat de frumusetea fatetelor ei". 

Lumina si culorile Coastei de Azur i-au atras dintotdeauna pe artsti, ducand la aparitia unor miscari artistice precum cubismul si fauvismul, prezente in multe muzee din regiune.
Cagnes-sur-Mer-orasul lui Piere Auguste Renoir
In 1907 in vila Les Colletes Piere Auguste Renoir si-a trait ultimii anii din viata impreuna cu familia, locul unde pictorul si-a gasit linistea si bucuria de a picta. Aici el a realizat lucrari precum "Izvorul" ,"Brutareasa", "Tors de femeie", "Femeie ranita", "Femeie stergandu-si picioarele". Casa este inconjurata de o frumoasa gradina unde a fost pictata opera "Firma de la Colletes", care dezvaluie peisajul minunat vazut prin ochii artistului. 

Antibes-locul unde Picasso si-a recapatat bucuria de a trai
Antibes este locul unde Picasso primeste titlul de "cetatean de onoare al orasului" ca urmare a crearii unui numar semnificativ de lucrari realizate in incinta castelului Grimaldi din Antibes. In anul 1947 atelierul din castel este inaugurat in mod oficial "Sala Picasso", iar cativa ani mai tarziu sala se transforma in muzeul Picasso. Aici vizitatorii pot admira opere ale artistului precum "Capra", "Mama ursilor" ,"Bucuria de a trai" si "Satira".

Fondation Maeght din Saint-Paul-de Vence
Saint-Paul-de Vence este renumit pentru Fondation Maeght, unul dintre cele mai distinse muzee de arta ale lumii, inconjurat de sculpturi moderne colorate si haioase si de fantani de apa cu clinchet de clopotei, realizate de Calder, Miro si alti artisti.
Hotel Negresco si "Muzeul de Arte Frumoase" din Nisa-locul artistilor, scriitorilor compozitorilor si oamenilor politici.
Promenade des Anglais, creatia lui Lewis Way, in 1892  abunda de hoteluri luxoase şi palate precum "Hotel Negresco", proiectat de Edward Nierman, inaugurat de romanul al carui nume îl poarta, Henri Negrescu. Salonul Regal al hotelului gazduieste picturile marilor maestri Van Loo, Rigaud si Nattier, motiv pentru care in 1974 a fost declarat monument istoric. Iar pe coridoarele hotelului se afla un portret al lui Louis Armstrong de Raymond Moretti, picturi realizate de Mignard și Vasarely, precum si cea mai mare colectie privata de afise realizate de René Gruau; 
De-a lungul timpului, hotelul a gazduit  oameni politici, scriitori si compozitori. Aici au fost filmate pelicule precum "La Cage aux folles 2", "Monsieur Ripois" de René Clement, "La Vie à deux" regizat de Clément Duhour, "The Poppy Is Also a Flower", de Terence Young, cu Rita Hayworth si Yul Brinner 
Asemanatoare unui palat era si resedinta principesei ucrainene Kotschoubey. acum "Muzeul de Arte Frumoase", în care sunt conservate picturile Mariei Konstantinovna Baskirtseva, care locuia pe Promenade des Anglais. Expoziţiile permanente din cadrul muzeului au fost realizate datorita diversilor colectionari de arta care au donat sculpturi si picturi muzeului. Principalele atractii se refera la lucarile realizate de Boudin, Monet, Van Dongen, Dufy, Degas si numerosi alti artisti. 
Saint-Paul-de Vance- Acropola Artei
In varful colinei Gardettes, la marginea orasului Saint-Paul-de-Vence se gaseste o colectie bogata de sculpturi si picturi de o importanta majora realizate de mari artisti ai secolului XX: Picasso, Chagall, Braque, Calder, Miro, Léger, Giacometti,  Takis Monory, Calzolari.
Aimé Maeght, un rafinat litograf, negustor de arta si colectionar, detinea sase hectare de teren pe colina din Saint-Paul-de-Vence, unde si-a construit si casa, iar dupa moartea fiului sau a construit si un muzeu de arta moderna.
Cagnes-locul preferat al lui Renoir
Renoir si-a petrecut ultimi 20 de ani din viata la Maison les Collettes. Frumoasa casa inconjurata de maslini batrani care l-au fascinat pe Renoir, este acum Musee Renoir. Atelierul muzeului este pastrat exact asa cum l-a lasat artistul, cu paleta si sevaletul.
Saint-Tropez, orasul iubit de Jean-Paul Sartre, Maupassant si Brigitte Bardot
Lui Jean-Paul Sartre ii placea sa vina pe Coasta de Azur impreuna cu partenera sa Simone de Beauvoir. Obisnuiau sa se cazeze la "Hotel Ponche" din Saint-Tropez, unde mai sedeau si Maupassant, Brigitte Bardot si Catherine Deneuve.

Locuri de suflet pentru tine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San