Treceți la conținutul principal

Basarabov

Basarabov m-a impresionat prin pozitionarea sa intr-un cadru natural superb, pe valea raului Lom, atragand anual mii de pelerini curiosi sa vada pestera unde a trait Sfantul Dimitrie cel Nou.
Astazi, pestera poarta denumirea de Manastirea Basarbov si a devenit cunoscuta dupa moartea Sfantului Dimitrie Basarabov care a dus o viata ascetica in stancile manastirii. Am aflat ca a fost pastor de vite si oi iar ulterior calugar. A trait in pesterea sapata in stanca izolandu-se de oameni si de ceilalti monahi. 






Biserica din Pestera Basarabov a fost construita in anul 1865, cu ajutor primit din partea Romaniei. Manastirea este compusa dintr-o bisericuta care functioneaza si astazi, tinandu-se slujbe in special sambata si duminica si cateva chilii sapate in stanca din apropiere. Biserica inca pastreaza iconostasul sculptat in lemn in anul 1941. O icoana de mari dimensiuni il infatiseaza pe Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabov, iar de jur-imprejur sunt evidentiate scene din viata acestuia punand accentul pe minunile si faptele sale savarsite. In 1956 sunt construite la poalele muntelui de piatra doua camere si o sala de mese sapate in stanca. Pana la biserica amenajata in Pestera Sfantului Dimitrie Basarabov, trebuie sa urci o serie de 48 de trepte de piatra. Fiind sapate in stanca, treptele sunt destul de abrupte, dar te poti sprijini de balustrada construita special pentru  siguranta celor care vin sa viziteze lacasul.








Cei care vin sa vizitreze sfintele locuri, intra intr-o curte cu copaci si o fantana sapata chiar de catre Sfantul Dimitrie


Manastirea din pesterea Basarabov a fost declarata patrimoniu arheologic de cultura de interes local si este singura manastire sapata in stanca locuita din Bulgaria. 
Marturii istorice atesta ca in timpul razboiului ruso-turc, satul Basarabov este complet distrus, iar in anii 1877-1878, Manastirea arde in timpul razboiului ruso-romano-turc fiind furate 60 de icoane valoroase din biserica. 





Merita vazut si complexul de chilii rupestre de la Ivanovo, dintre care o parte au devenit biserici si care inca prezinta urme de fresca pe peretii pesterilor.

Locuri de suflet pentru tine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bella Vita a Milano

Mi-am imaginat Milano ca fiind un alt oras italian cu stradute inguste, cu terase romantice la colt de strada, cu acel dolce far niente, dar nu a fost asa. Milano este o alta Italie, care munceste, care traieste cel mai bine, dar totusi vibranta, plina de viata. As putea spune ca este un oras contrastant. Pe de o parte abunda in expozitii de arta contemporana, festivaluri, concerte, viata de noapte, pe de alta parte, ramane un oras italian elegant, antic si romantic. Desi nu are nicio legatura cu sublimele frumuseti medievale ale Romei, Florentei sau Venetiei, am descoperit multe locuri care mi-au ramas in suflet; Piazza del Duomo care marcheaza centrul orasului, Galeria Vittorio Emanuele II, Castelul Sforzesco, Teatrul La Scala, magazine exclusiviste, cladiri de birouri, atractii desprinse de cotidian, cafenele si restaurante.  Odata ajunsa in Milano, pasii m-au condus spre  Piazza del Duomo  care marcheaza centrul orasului si care este dominanta de  Domul din Italia , cea mai mare ca

Pentru a doua oara in Sicilia

Cand am ajuns pentru prima data in Sicilia mi-a placut atat de mult, incat eram convinsa ca voi reveni. Au trecut 8 ani de atunci. Nu am reusit sa ajung mai devreme deoarece de fiecare data alegeam sa calatoresc in alte locuri. Dar iata ca dorul de Sicilia, in special de Palermo nu mi-a dat pace si iata-ma petrecand din nou cateva zile minunate in acest oras incarcat de viata. Am regasit Palermo diferit fata de cum il stiam. Este un oras mai efervescent, tranzitat de mii de turisti,  incarcat de magazine, restaurante si cafenele cochete. A fost intotdeauna un centru cultural si istoric vibrant, dar schimbarile si dezvoltarea sa continua au adus noi valuri de activitate si vitalitate in oras. Mi-a fost dor sa ma ratacesc pe stradutele pline de culoare din zonele cele mai vechi ale orasului, sa revad Catedrala, Teatrul Masimo si portul vechi. M-am bucurat de atmosfera de pe Maqueda, mai ales dincolo de Quattro Canti unde am admirat cladirile din cele patru colturi impodobite cu fantani s

Una giornata a Firenze

Florenta mi-a oferit momente de neuitat care vor ramane in sufletul meu pentru totdeauna. Fiecare colt al orasului are ceva special si memorabil de oferit, de la monumentele sale celebre la strazile inguste pline de viata si de la operele de arta remarcabile la gastronomia delicioasa. Am simtit energia vibranta si unica a Florentei imediat ce am pasit pe strazile incarcate de istorie si cultura ce aveau sa ma conduca in Piazza del Duomo , una dintre cele mai iconice piete din Florenta. Am gasit Piazza foarte aglomerata si animata, plina de turisti admirand arhitectura impresionanta, artisti stradali care isi expun operele si vanzatori ambulanti care ofera suveniruri si alte produse. Piazza este dominata de Catedrala Santa Maria del Fiore care este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente din lume si este recunoscut pentru arhitectura sa magnifica si pentru dimensiunile sale impresionante. Pe langa aceste monumente remarcabile, piata mai adaposteste si Baptisteriul San